23 listopada 2015

Chlebek bananowy z owocami.


Jeśli  macie przejrzałe banany to  ten przepis pozwoli Wam je wykorzystać w bardzo  smaczny  sposób! 
Ciasto  robi się banalnie prosto i  zawsze wychodzi :)
Tym razem moje jest z jeżynami, ale świetnie smakuje z truskawkami czy  malinami ( albo  miksem ).

Warto  spróbować -  potrzeba   tylko  10  minut  na przygotowanie :) 






Składniki :

* 45 g miękkiego masła,
* 120 g cukru,
* 1 jajko, roztrzepane,
* 130 -150 g  banana, rozgniecionego,
* 140 g  mąki,
* 1 łyżeczka sody,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 120 g  mrożonych owoców, ( u  mnie jeżyny ),
* 1 łyżka mąki,



Przygotowanie :


Przygotuj  małą foremkę na keks -  wysmaruj  masłem i  wysyp  mąką lub wyłóż papierem do  pieczenia.

Do  małej  miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i  solą.

Owoce zmiesza z łyżką mąki.

W dużej  misce utrzyj  mikserem masło z cukrem na puszystą masę.
Dodaj  jajko i  banana. Wymieszaj.

Dosyp  mieszankę mąki i  wymieszaj  tak  aby  wszystko  się połączyło.

Dodaj owoce i  delikatnie przemieszaj.

Gotową masę przełóż do  foremki.
Wstaw do  nagrzanego  do  180  stopni  piekarnika i  piecz około 40 minut.

WERSJA DO  WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!