16 listopada 2015

Drożdżówki z budyniem.


Przepisów na drożdżówki już się kilka zebrało i znajdziecie je TUTAJ.
Dzisiaj kolejne, pyszne i chyba moje ulubione ( konkurują z tymi z makiem ) ;) 

Świetnie pasują na śniadanie z kubkiem czegoś gorącego ! Nie ważne czy to w domu, w szkole czy w pracy :) 

Tak jak przy poprzednich podaje dwie wersje przepisu : dla cierpliwych i dla tych troszkę mniej :) z obu wychodzą! 



Składniki :                                                    ( na 10 dużych drożdżówek )

* 250 ml  mleka,
* 40 g drożdży,
* 500 g  mąki, plus do podsypania,
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
* 3 jajka,
* 50 g  masła, rozpuszczonego,
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
* 300 ml mleka, 



* po wyrastaniu, chwilkę przed zrobieniem dołeczków ;) 

Przygotowanie :


W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.
W 250 ml ciepłego mleka rozpuść dwie łyżki cukru, dwie łyżki  mąki i pokruszone drożdże.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do  nagrzanego do  40  stopni Celsjusza piekarnika i  zostaw na około  5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).

Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj  dwa jajka, 50  g  rozpuszczonego i  przestudzonego masła a także powstały  zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj  mąki.


Ciasto przełóż do miski  wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30  minut -  ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej  wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około  10-15 minut. 

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokąt o bokach 20x30cm i grubości około 1 cm -  będzie to bardzo  łatwe.
Potnij wzdłuż dłuższego brzegu na paski o szerokości 1 cm.
Dwa paski zwiń wokół własnej osi ( powinny wyglądem przypominać śrubę ) a następnie zawiń w około formując drożdżówki.


Ułóż na papierze do  pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15  minut -  szybka wersja do  piekarnika ( 40  stopni ) na 5 minut.

W między czasie ugotuj  budyń ( zamiast 500 ml mleka dodaj  300 ) i  ostudź. 


W wyrośniętych drożdżówkach na samym środku delikatnie zrób wgłębienia. Do dołeczków nakładaj  po  łyżce półtorej  budyniu.

Brzegi ciasta posmaruj  roztrzepanym jajkiem.

Drożdżówki możesz posypać kruszonką lub po  upieczeniu polać lukrem.

Wstaw do nagrzanego do 180  stopni piekarnika i  piecz około  12-15 minut - do czasu  aż brzegi ładnie się zarumienią.



* już z budyniem i kruszonką przed pieczeniem

WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!