
Z powiedzeniem możesz użyć kaszy ( lub na przykład ryżu ), która została z poprzedniego obiadu.
Pieczone cukinie dobrze się odgrzewają więc nadają się też do zabrania ze sobą np do pracy.
Składniki : ( 2 porcje )
* 50 g kaszy jęczmiennej,
* 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę,
* 1/2 szklanki mrożonego groszku, ( możesz użyć z puszki),
* 1 łyżka oliwy do smażenia,
* 1 mała cebula, drobno pokrojona,
* 100 g ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
* 2 małe cukinie około 150 g każda,
* 100 g mozzarelli w kulce,
* sól, pieprz,
* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
Przygotowanie :
Kasze jęczmienną ugotuj wg zaleceń z opakowania z dodatkiem marchewki, na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek ( jeśli używasz groszku z puszki pomiń gotowanie ), odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.
W misce zmieszaj kaszę z warzywami z podsmażoną cebulą, kurczakiem i natką pietruszki.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Cukinie umyj, przetnij wzdłuż na połówki a następnie łyżką wyjmij pestki - tak aby powstały "łódeczki".
Wydrążone cukinie napełnij mieszanką kaszy i posyp tartą mozzarellą.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU (wystarczy kliknąć na obrazek )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)