14 listopada 2015

Polędwiczki wieprzowe w prostym sosie.

Wiecie, że lubię proste obiady... ten właśnie do takich się zalicza!

Polędwiczki w sosie zrobicie szybko używając tylko kilku prostych składników a s
os świetnie pasuje do  wszystkiego, od ziemniaków po kasze :)
U nas z kopytkami i  pyszn
ą surówką z marchwi i  jabłka ( przepis TUTAJ ). 


Składniki :

* 400  g  polędwicy wieprzowej,
* 1 łyżeczki słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
* 1/3 szklanki mąki.
*  łyżki oliwy do smażenia,
* 1 duża cebula,
* 1 kostka rosołowa ( użyłam dwóch  domowych z tego przepisu ),
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 3 ziarna pieprzu,



Przygotowanie :

Polędwice opłucz i pokrój w plastry grubości  około 1 centymetra.
Ułóż je płasko na desce i  roznieć pięścią, przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Mięso obtocz w mące.

Na dużej patelni dobrze rozgrzej oliwę i podsmaż polędwice na złoty kolor z obu stron.
Przełóż do  garnka i  zalej wrzątkiem tak aby zakrył mięso.
Dodaj  kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Na tej  samej patelni podsmaż cebulę aż zmięknie, dodaj do  mięsa.
Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 45 minut, raz na jakiś czas mieszając, do czasu aż mięso  będzie miękkie.

W razie potrzeby dodaj wody.



WERSJA DO  WYDRUKU  / ZAPISU  ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię czytać bloga, tym książka kucharska Ci dzielenie jest bardzo atrakcyjna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!