7 listopada 2015

Domowe chipsy ziemniaczane - łatwy sposób.

Zdecydowanie słone przekąski bardziej do mnie przemawiają niż te słodkie... Lubię chrupać i słono za to płacę :P
W każdym bądź razie szukam zdrowszych alternatyw i  staram się omijać te produkty, które zawierają masę chemii.
Tak właśnie powstał przepis na te chipsy... Próbowałam zrobić je w piekarniku, ale coś było z nimi nie tak ( zawsze! ), być może ja robiłam coś źle, nie wiem.



Tak czy siak te chipsy są I D E A L N E ! Serio. 

Samo przygotowanie zajmuje sporo czasu ( głównie osuszanie i "smażenie" ), wymaga posiadania mikrofalówki, ale jest banalnie proste i warte wypróbowania. 




Składniki : 

* ziemniaki, 
* sól morska lub inna przyprawa np słodka papryka, 



Przygotowanie : 

Ziemniaki  obierz lub bardzo dokładnie umyj.
Pokrój w jak najcieńsze plasterki, możesz do tego  użyć mandoliny kuchennej lub obieraczki do  warzyw.
Pokrojone ziemniaki przełóż do  miski z zimną wodą i  wypłucz dwa trzy  razy, tak aby woda była czysta. 


Plasterki dokładnie osusz ręcznikami papierowym lub czystą ścierką.

Na dużym talerzu  ułóż jedną warstwę ziemniaków ( jeżeli  będą się wtykały posklejają się ) przypraw solą i  wstaw do  mikrofalówki na 3 minuty.

Ostrożnie wyjmij talerz ( będzie gorący ), przełóż chipsy na drugą stronę i ponownie wstaw do  mikrofalówki na 2,5 minuty.

Gotowe ! 



WERSJA DO  DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!