
Makaron z cukinii jest świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego ( o ile lubisz cukinie ), kalorie praktycznie znikają i najeść się można.
Mój 2.5 letni syn zjadł wszystko razem z dokładką - chyba nie muszę więcej mówić :)
Spróbujcie koniecznie i cieszcie się tą lekkością ;)

Składniki :
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekany,
* szczypta płatków chili lub świeża papryczka drobno posiekana - ilość w zależności od upodobań,
* 150 g surowych krewetek - możesz użyć gotowanych, ale skróć czas smażenia,
* 250 g makaronu z cukinii,
* 70 ml białego wina,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sol, pieprz,

Krewetki umyj i oczyść, osusz.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj czosnek i chili i podsmażaj aż zacznie pachnieć.
Dodaj krewetki i smaż mieszając przez około 3 minuty, do czasu aż będą różowe.
Zdejmij je z patelni (zostawiając soki ) i odstaw na bok.
Na patelnie wlej wino i sok z cytryny oraz dorzuć cukinie, podsmażaj na średnim ogniu przez około 3 minuty.
Dodaj krewetki i natkę pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe!
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )
chimp
OdpowiedzUsuń