20 stycznia 2016

Kurczak pieczony z warzywami.

Lubię jedzenie, które nie wymaga wiele wkładu pracy... z reguły jestem zabiegana a i syn ciągle coś chcę ( jak to z dwu latkiem ). Wtedy właśnie powstają takie obiady...

Przygotowanie to max 10 minut, wszystko ląduje w piekarniku i muszę jedynie pamiętać aby co jakiś czas pomieszać warzywa ( ustawiam sobie alarm ;). Obiad się robi a my możemy układać puzzle, budować z klocków czy bawić się dinozaurami - czas dla rodziny ;)

Spróbujcie koniecznie tego  kurczaka bo warto.
Przepis pochodzi z brytyjskiego magazynu "BBC Good Food" wydanie styczniowe.


Uwagi.


Nam warzywa i mięso wystarczyły na solidny obiad dla 2+1, ale jeśli upieczesz jeszcze ziemniaki z powodzeniem nakarmisz 4 osoby ;)





Składniki :

* 1 cały kurczak ( średniej wielkości ),
* skórka i sok z jednej cytryny,
* 2 łyżki oleju rzepakowego,
* 10  gałązek świeżego tymianku ( drobno posiekanego ) bądź dwie łyżeczki suszonego,
* grubo mielona sól i pieprz,
* 4 średniej wielkości marchewki,
* 3 średniej wielkości pietruszki bądź pasternak,
* około 1/2 średniej dyni piżmowej,
* 1 średniej wielkości czerwona cebula,
* 1 główka czosnku, podzielona na ząbki, 



Przygotowanie :

Piekarnik rozgrzej do 200 stopi ( 180 z termoobiegiem ).

Kurczaka ułóż w dużej blasze do pieczenia.
Nasmaruj sokiem z cytryny i jedną łyżką oliwy, przypraw solidnie solą i pieprzem oraz połową tymianku.
Piecz przez 25 minut. - w ty czasie możesz przygotować warzywa.

W dużej  misce zmieszaj dynie, marchewki, pietruszki / pasternaki, cebule z pozostałym olejem, skórką z cytryny i  sporą ilością pieprzu. 


Wyjmij kurczaka z piekarnika, na blasze ułóż warzywa i czosnek, mięso połóż na wierzch.
Wsadź do piekarnika i piecz przez kolejne 45 minut ( co  jakiś czas przewracaj warzywa ).

Po tym czasie kurczak powinien być gotowy.
Przełóż mięso na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i odstaw na 10  minut, warzywa w tym czasie trzymaj w ciepłym piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!