30 stycznia 2016

Batoniki ( ciasto ) owsiane z dżemem.

Super batoniki owsiane, takie śniadaniowe, jednak świetnie sprawdzają się też jako ciasto do  kawy czy herbatki !
Przygotowania nie zajmują dużo czasu ( ze wszystkim można wyrobić się w 5 minut, resztę zrobi piekarnik ), składniki większość ludzi  ma zawsze w domu, są pyszne i  pożywne i mój syn je uwielbia !

Przedstawiam Wam mój prosty przepis na ciasto owsiane z dżemem tudzież domowe batoniki owsiane :) - w zależności od chęci ;) 






Składniki :

* 2 szklanki płatków owsianych,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 duży dojrzały banan, rozgnieciony,
* 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu,
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
* 3/4 szklanki dżemu, ja użyłam domowego malinowego, wybierz swój ulubiony ;)

Przygotowanie :

Piekarnik nagrzej  do  180  stopni  Celsjusza.

Blaszkę o  boku  20x20  cm wyłóż papierem do  pieczenia.

Jedną szklankę płatków owsianych zmiel na mąkę -  ja użyłam do tego  malaksera, ale blender też da radę.

Do dużej  miski wsyp  mąkę owsianą, płatki owsiane i proszek do  pieczenia - dokładnie zmieszaj.
Dodaj rozgniecionego banana, syrop klonowy lub miód i  ekstrakt z wanilii - mieszaj do  czasu aż wszystko się połączy.

Przełóż 2/3 masy do przygotowanej wcześniej  blaszki, rozprowadź równomiernie lekko dociskając ( szklanka będzie pomocna ).
Na wierzch posmaruj dżemem i  resztę masy z płatków pokrusz na wierzch jak  kruszonkę.

Wstaw do  nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut - uważaj by wierzch się nie przypalił.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia, następnie pokrój.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!