22 stycznia 2016

Kotlety mielone w sosie z pieczarkami.


Są potrawy niezwykle proste i szybkie do przygotowania a w dodatku pyszne. 

Tak właśnie jest z tymi  kotletami. 

Są cudowne... serio !  :)

Mięciutkie... Soczyste... I w sosie z pieczarkami ;)



Musicie spróbować ! Nic więcej nie piszę!


... są super ;) ! 






Składniki : 

* 500 g chudego mięsa wieprzowego, 

* 1 jajko, 
* 1 sucha bułka, 
* sól, pieprz, 
* oliwa do smażenia, 
* 500 g  małych pieczarek, oczyszczonych i  pokrojonych na ćwiartki, 
* 250 ml bulionu,



Przygotowanie : 

Bułkę namocz w wodzie.

W dużej misce dokładnie zmieszaj mięso z jajkiem, dobrze odciśniętą z wody  bułką, dużą szczyptą soli i pieprzu.
Formuj kotleciki - jeśli mięso będzie niewystarczająco ścisłe dodaj trochę bułki tartej.


Na patelni rozgrzej oliwę, ułóż kotlety i smaż na rumiano z obu stron. 
Podsmażone przełóż do  garnka i  zalej  bulionem.

Na  pozostałym tłuszczu podsmaż na złoty kolor pieczarki, dodaj do mięsa.
Duś pod przykryciem około 10 minut.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W razie potrzeby sos zagęść odrobią mąki z wodą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!