
Numerem jeden jest TO CIASTO CZEKOLADOWE, ale muffinki też mają wysokie noty.
Dziś dziele się z Wami przepisem, który pochodzi z książki "Simple & Delicious Muffins " - na pewno Wam posmakują, a w dodatku są mega proste do zrobienia !
Składniki : ( około 12 sztuk )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
* papilotki do muffinek,
* 250 g mąki,
* 25 g kakao,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 100 g czekolady ( mlecznej lub gorzkiej ) drobno posiekanej lub czekoladowych drobinek,
* 100 białej czekolady drobno posiekanej lub czekoladowych drobinek,
* 85 g brązowego nierafinowanego cukru,
* 2 jajka, roztrzepane,
* 300 ml kwaśnej śmietany,
* 85 g masła, rozpuszczonego,

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
Przygotuj blaszkę do muffinek razem z papilotkami.
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Dodaj czekolady i cukier.
Jajka zmieszaj ze śmietaną i dodaj do suchych składników.
Zmieszaj do połączenia składników, nie dłużej !
Gotowe ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut.
Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i odstaw do ostygnięcia.
Świetnie smakują lekko ciepłe z kubkiem kawy / herbaty ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)