27 stycznia 2016

Muffiny potrójnie czekoladowe.

Sama fanką czekolady nie jestem aczkolwiek czasem piekę coś z jej  dodatkiem dla moich  chłopaków. 

Numerem jeden jest  TO CIASTO CZEKOLADOWE, ale muffinki też mają wysokie noty. 


Dziś dziele się z Wami przepisem, który pochodzi z książki "Simple & Delicious Muffins " - na pewno Wam posmakują, a w dodatku są mega proste do zrobienia ! 



Składniki :                                                  ( około 12 sztuk ) 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

* papilotki do  muffinek, 
* 250 g  mąki, 
* 25 g  kakao, 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 100 g czekolady ( mlecznej lub gorzkiej ) drobno posiekanej lub czekoladowych drobinek, 
* 100  białej czekolady drobno posiekanej lub czekoladowych drobinek, 
* 85 g brązowego nierafinowanego cukru, 
* 2 jajka, roztrzepane, 
* 300  ml kwaśnej śmietany, 
* 85 g masła, rozpuszczonego, 

Przygotowanie : 

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. 

Przygotuj blaszkę do  muffinek razem z papilotkami.

Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Dodaj czekolady i cukier.

Jajka zmieszaj ze śmietaną i dodaj do suchych składników.
Zmieszaj do połączenia składników, nie dłużej ! 


Gotowe ciasto  nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.

Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut.


Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i odstaw do ostygnięcia.

Świetnie smakują lekko ciepłe z kubkiem kawy / herbaty ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!