19 lutego 2016

Najlepsza marynata do steka.


Uwielbiam sushi, dobre burgery i steki :D
Którakolwiek z tych opcji to gwarantowany sukces ;)
Mając 2 letnie dziecko nie zawsze można sobie pozwolić na wieczorne wyjście do restauracji, a raczej mało kiedy można także na naszą walentynkową kolacje przygotowałam pyszne steki 
w mojej ulubionej ( czyt. najlepszej ) marynacie. Do tego młode ziemniaczki, sałata i  piwo - kolacja idealna :) 

Dlaczego steki ?
Mój połówek sushi je, ale wielkim fanem nie jest, z burgerami to  już jest  trochę roboty a że mata zalatana to  chciała coś na szybko. Raz dwa trzy stek ! 


Jeżeli chodzi o  wybór mięsa na steka za bardzo nie pomogę, bo się na tym zbytnio nie znam... Ja wybieram ładne kawałki polędwicy wołowej ( ang. sirloin ) - łatwizna.
Do tego prosta marynata na pare godzin, kilka minut smażenia i voila ! 

PS. Zdjęcia z gotowym stekiem zrobione są telefonem -  w końcu  to  miała być romantyczna kolacja a nie sesja zdjęciowa ;)
Mam jednak nadzieję, że i tak Was przekonają ;)



Składniki :                                                    ( marynata wystarczy do zamarynowania 4 steków ) 

* 60  ml oliwy z oliwek, 
* 50  ml  sosu sojowego, 
* 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 
* 1 łyżka suszonej  bazylii, 
* 1 łyżka suszonej  natki pietruszki, 
* 1/2 - 1 łyżeczka suszonych  płatków chili, 
* 1/2 łyżeczki  białego pieprzu, 




Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieść w blenderze i  zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mięso obtocz dokładnie w marynacie, przełóż do  torebki z zamknięciem ( lub pudełka ), wlej pozostałą marynatę i zamknij.
Włóż do  lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na noc.

Mięso wyjmij z lodówki około 30  minut przed planowanym smażeniem aby  nabrało temperatury pokojowej.

Smaż / grilluj wg upodobania ;)
Pamiętaj aby po  usmażeniu steka dać mu  chwilkę "odpocząć" przed podaniem.

1 komentarz:

  1. It taste really nice! Thanks for sharing it,i can't type polish here.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!