Tak właśnie powstało dzisiejsze danie. Jeśli nie masz czerwonej papryki daj zieloną, dodaj grzyby, cukinie, kukurydzę co tam masz w lodówce - wszystko się nada i to jest w tym piękne :)
Zamiast makaronu ryżowego możesz dodać wczorajszy ryż czy makaron z poprzedniego obiadu - kombinuj !
Wszystko gotowe w kila minut :)
PS. jeśli nie masz sosu ostrygowego i rybnego możesz dodać np gotowy sos słodko- kwaśny.
Ja daje tylko pomysł ;)
Składniki : ( 2 porcje )
* 100 - 120 g makaronu ryżowego,
* 2 łyżki oleju sezamowego, arachidowego lub zwykłego,
* 1 pierś z kurczaka, pokrojona w krótkie paski,
* 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich,
* 1 łyżeczka sosu ostrygowego,
* 1 łyżeczka sosu rybnego,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paseczki,
* 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1/2 szklanki mrożonego groszku,
* garść szczypioru,
* 2 łyżki sezamu białego lub czarnego,
* kila łyżek wody,
Przygotowanie :
Makaron przygotuj według zaleceń z opakowania.
Kawałki kurczaka obtocz w przyprawie.
Na dużej patelni / woku rozgrzej olej, dodaj przyprawionego kurczaka, podsmaż chwilę.
Dodaj paprykę, cebulę i groszek, podsmażaj do czasu aż warzywa będą miękkie.
Dolej sos ostrygowy i rybny i kilka łyżek wody, tak aby powstał sos.
Dorzuć makaron i zmieszaj.
Podawaj posypane szczypiorem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)