27 lutego 2016

Krokiety z mięsem.



Krokiety to świetna alternatywa dla pierogów!
Są szybsze w przygotowaniu i bardzo pożywne a do tego nie trzeba ich lepić ;) 

Używam takiego samego farszu więc jeśli macie ochotę możecie trzasnąć jedno i drugie, bo czemu by nie ;)

Świetnie smakują z barszczem czerwonym (np takim z pieczonych  buraków ) albo prosto z patelni - my lubimy z dodatkiem keczupu :) 


Krokiety można zamrozić, trzeba to jednak zrobić przed obtoczeniem w jajku i bułce - często tak  robię - są świetne gdy nie mam czasu ( albo ochoty ) gotować.

----- TUTAJ super przepis na krokiety z kapustą i grzybami -----






Składniki :                               ( na około 20 sztuk ) 

Farsz : 

* 1 kg łopatki wieprzowej, 

* 3 marchewki, 
* 1 pietruszka, 
* kawałek pora, 
* 3 liście laurowe, 
* 4 ziela angielskie, 
* kilka ziaren pieprzu, 
* pół łyżeczki soli, 
* 4 duże cebule, 
* 5 łyżek posiekanej  natki pietruszki ( opcjonalnie ), 
* sól, pieprz, 

Naleśniki : 

* 700 ml mleka, 

* 200 ml wody  gazowanej, 
* 1 jajko, 
* 2 łyżki  oliwy, 
* sól, pieprz, 
* około 700 g  mąki, 

Do  smażenia : 

* 2 jajka, 
* 2 szklanki  bułki tartej, 
* olej, 



Przygotowanie : 

Farsz :
Łopatkę pokrój na kawałki, zalej  wodą z dodatkiem przypraw dodaj obrane warzywa i gotuj do  miękkości ( około 1,5 godziny). 


W miedzy czasie cebul obierz, posiekaj w kostkę i  zeszklij na patelni. 

Mięso wyłów z wywaru i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Nie wylewaj bulionu - przyda się później. 


Zmiel mięso w maszynce razem z marchewką i porem oraz usmażoną wcześniej cebulą.

Dodaj  natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem i  dokładnie wymieszaj.
Jeżeli farsz będzie suchy dodaj bulionu w którym gotowało się mięso, mi zazwyczaj potrzeba około szklanki. 


Farsz jest  gotowy. 

Naleśniki : 

Mleko zmieszaj z jajkiem, dużą szczyptą soli i pieprzu a także oliwą. 

Mieszając stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę tak aby nie powstały grudki do uzyskania odpowiedniej  gęstości.  

Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie ( jeśli potrzebujesz rozgrzej odrobinę oleju ), szybko rozprowadź po całej powierzchni.


Smaż na rumiano z każdej  strony. 


Zwijanie krokietów :

----Krok po kroku możecie to  zobaczyć TUTAJ ----


Na środek naleśnika  nakładaj około 2 łyżek farszu, zawiń boki do środka, następnie zroluj od dołu do  gory.


Powtarzaj do czasu aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.

Smażenie : 


Krokieta obtocz w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.


Smaż 
na złoty kolor na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. 


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!