21 lutego 2016

Podwójnie czekoladowe ciasto z bananami i jabłkami.

Pamiętacie bananowe ciasto czekoladowe ? Pycha, prawda ?

To jest  jeszcze lepsze ;) 


Czekoladowe, z kawałkami jabłek i ( czegóż by innego ? ) czekolady, wilgotne - przepyszne !

Ciasto jest bardzo proste i szybkie do  zrobienia - wystarczy  10 minut - w sam raz dla zabieganej  mamy ;)




 

Składniki :                                      ( na okrągłą tortownice o średnicy 24 - 26 cm )


 szklanka -250 ml

* 1 szklanka cukru, 
* 2 jajka, 
* 1/2 szklaki oleju, 
* 3 dojrzałe banany 
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
* 2 szklanki  mąki, 
* 1/2 szklanki kakao, 
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 2 średniej wielkości jabłka, obrane, wydrążone i  pokrojone w kostkę, 
* 1/2 tabliczki czekolady- ja użyłam deserowej, dodaj swoją ulubioną, drobno posiekanej,
* 2 łyżki cukru pudru do posypania na wierzchu, 





Przygotowanie : 

Cukier, jajka i olej ubij mikserem na puszystą masę.
Dodaj rozgniecione banany i ekstrakt waniliowy.
W osobnej  misce przesiej mąkę z sodą i solą, dodaj kakao i dobrze zmieszaj.
Połącz zawartość obu misek.

Dodaj  jabłka i  kawałki czekolady, delikatnie zmieszaj.


Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ( lub wyłożonej papierem do pieczenia ) blaszki. 
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 45-50 minut.

Wyjmij z piekarnika i  odstaw do  ostygnięcia.
Posyp  cukrem pudrem pokrój i wcinaj ;)




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!