Niemieckie pierniczki Lebkuchen.
Bardzo proste i szybkie do zrobienia a do tego miękkie zaraz po przygotowaniu.
U mnie od lat ten sam przepis.
Korzystajcie ;)
Składniki :
* 250 g mąki,
* 85 g mielonych migdałów,
* 2 łyżeczki mielonego imbiru,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* szczypta mielonych goździków,
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
*szczypta pieprzu,
* 200 ml miodu,
* 85 g masła,
* skórka z jednej cytryny ( niewoskowanej ),
Przygotowanie :
W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj miód i skórkę z cytryny, wymieszaj i dolej do miski z mąką.
Wszystko dokładnie zmieszaj, zagnieć, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Z masy uformuj około 30 kulek wielkości orzecha włoskiego, każdą delikatnie spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( z termoobiegiem ) i piecz około 15 minut, ostudź na kratce.
Po ostudzeniu pierniczki można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)