15 grudnia 2016

Lebkuchen.



Niemieckie pierniczki Lebkuchen. 


Bardzo proste i  szybkie do zrobienia a do tego miękkie zaraz po przygotowaniu. 

U mnie od lat ten sam przepis. 


Korzystajcie ;)




Składniki : 

* 250 g  mąki, 
* 85 g  mielonych migdałów,
* 2 łyżeczki mielonego imbiru, 
* 1 łyżeczka cynamonu, 
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* szczypta mielonych goździków, 
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej,  
*szczypta pieprzu,  
* 200 ml miodu, 
* 85 g masła, 
* skórka z jednej cytryny ( niewoskowanej ), 



Przygotowanie : 

W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.

W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj  miód i skórkę z cytryny, wymieszaj i dolej do miski z mąką.

Wszystko dokładnie zmieszaj, zagnieć, odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Z masy uformuj około 30  kulek wielkości orzecha włoskiego, każdą delikatnie spłaszcz i  ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( z termoobiegiem ) i piecz około 15  minut, ostudź na kratce.

Po ostudzeniu pierniczki można polukrować.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!