10 grudnia 2016

Sernik dyniowy z solonym karmelem.




W końcu udało mi się dokończyć ten przepis na fantastyczny sernik dyniowy z solonym karmelem! 


Jak sami wiecie nie jestem specjalistką od ciast, więcej - nie umiem piec. To taka moja pięta Achillesowa, ale staram się jak mogę i co jakiś czas w moim domu i na blogu pojawia się jakieś ciasto :) 


Dziś przepis sernik dyniowy, który przygotowałam na Halloween ( wiem, wiem, trochę czasu mi zajęło ) - jak zawsze prosty do przygotowania, nawet noga z pieczenia da radę :).

Polecam na weekend czy na środę ;) 
Przepis na solony karmel pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, wychodzi go może troszkę za dużo do sernika, ale na pewno nie będziecie się tym martwić, nie zmarnuje się ! 

Sos jest fantastyczny do naleśników !! 





Składniki :


Na spód :

* 2 szklanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych, ( np. takich ),
* 6 łyżek masła, rozpuszczonego,
* 1/4 szklanki drobnego cukru,
* 1 łyżeczka domowej przyprawy pumpkin spice,


Na sernik :

* 900 g kremowego serka ( takiego jak do kanapek )
* 1 szklanka cukru,
* 1/4 szklanki brązowego cukru,
* 3 jajka,
* 400 g puree z dyni,
* 1/3 szklanki śmietany 36 %,
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
* 1 łyżeczka domowej przyprawy pumpkin spice,


Na karmel :

* 4 łyżki cukru,
* 1/4 szklanki wody,
* 8 łyżek śmietany 30 % lub 36 %,
* 2 łyżki masła,
* 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej, zmielonej w młynku,




Przygotowanie :

Sernik :

Dno tortownicy ( 23 cm średnicy ) wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.


W misce zmieszaj pokruszone herbatniki, rozpuszczone masło, cukier i przyprawę pumpkin spice.

Wyłóż równo dni i piecz 8 minut.

Odstaw do ostygnięcia. 


W dużej misce mikserem ubij serek z cukrem i brązowym cukrem do czasu aż stanie się puszysty.

Dodaj jaka, puree z dyni, śmietanę, zmiksuj do czasu pełnego połączenia składników.

Dodaj ekstrakt z wanilii i przyprawę pumpkin spice i mieszaj aż wszystko dobrze się połączy.

Przełóż masę na upieczony wcześniej spód.

Tortownice wstaw do dużej blaszki i wlej wrzątek tak aby sięgał do połowy wysokości tortownicy.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę, po tym czasie brzegi powinny być upieczone, ale środek nadal trochę płynny.

Wyłącz piekarnik i zostaw z zamkniętymi drzwiczkami na kolejną godzinę.

Wyjmij sernik z kąpieli wodnej, odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.


Przygotowanie solonego karmelu :

Do garnka wsyp cukier i równo rozprowadź po dnie, podgrzewaj na wolnym ogniu ( bez mieszania ! ) do czasu aż cukier się rozpuści i zarumieni się - trzeba tego bardzo pilnować - ja swój tym razem robiłam dwa razy bo przeoczyłam moment...

Gdy cukier jest rozpuszczony dodaj wodę ( ostrożnie, pryska ! ) i szybko wymieszaj.

Gotuj minutę i dodaj śmietanę, gotuj kolejne 4 minuty.

Dodaj masło i sól, wymieszaj.

Karmelem polej sernik po wyjęciu z lodówki.

4 komentarze:

  1. Ślinka leci na sam widok! Sernik idealny :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie jadłam sernika z dynią a co dopiero polanego karmelem, muszę go wypróbować!

      Usuń
  2. Uwielbiam sernik w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!