W końcu udało mi się dokończyć ten przepis na fantastyczny sernik dyniowy z solonym karmelem!
Jak sami wiecie nie jestem specjalistką od ciast, więcej - nie umiem piec. To taka moja pięta Achillesowa, ale staram się jak mogę i co jakiś czas w moim domu i na blogu pojawia się jakieś ciasto :)
Dziś przepis sernik dyniowy, który przygotowałam na Halloween ( wiem, wiem, trochę czasu mi zajęło ) - jak zawsze prosty do przygotowania, nawet noga z pieczenia da radę :).
Polecam na weekend czy na środę ;)
Przepis na solony karmel pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, wychodzi go może troszkę za dużo do sernika, ale na pewno nie będziecie się tym martwić, nie zmarnuje się !
Sos jest fantastyczny do naleśników !!

Składniki :
Na spód :
* 2 szklanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych, ( np. takich ),
* 6 łyżek masła, rozpuszczonego,
* 1/4 szklanki drobnego cukru,
* 1 łyżeczka domowej przyprawy pumpkin spice,
* 6 łyżek masła, rozpuszczonego,
* 1/4 szklanki drobnego cukru,
* 1 łyżeczka domowej przyprawy pumpkin spice,
Na sernik :
* 900 g kremowego serka ( takiego jak do kanapek )
* 1 szklanka cukru,
* 1/4 szklanki brązowego cukru,
* 3 jajka,
* 400 g puree z dyni,
* 1/3 szklanki śmietany 36 %,
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
* 1 łyżeczka domowej przyprawy pumpkin spice,
Na karmel :
* 4 łyżki cukru,
* 1/4 szklanki wody,
* 8 łyżek śmietany 30 % lub 36 %,
* 2 łyżki masła,
* 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej, zmielonej w młynku,

Przygotowanie :
Sernik :
Dno tortownicy ( 23 cm średnicy ) wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
W misce zmieszaj pokruszone herbatniki, rozpuszczone masło, cukier i przyprawę pumpkin spice.
Wyłóż równo dni i piecz 8 minut.
Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce mikserem ubij serek z cukrem i brązowym cukrem do czasu aż stanie się puszysty.
Dodaj jaka, puree z dyni, śmietanę, zmiksuj do czasu pełnego połączenia składników.
Dodaj ekstrakt z wanilii i przyprawę pumpkin spice i mieszaj aż wszystko dobrze się połączy.
Przełóż masę na upieczony wcześniej spód.
Tortownice wstaw do dużej blaszki i wlej wrzątek tak aby sięgał do połowy wysokości tortownicy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę, po tym czasie brzegi powinny być upieczone, ale środek nadal trochę płynny.
Wyłącz piekarnik i zostaw z zamkniętymi drzwiczkami na kolejną godzinę.
Wyjmij sernik z kąpieli wodnej, odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Przygotowanie solonego karmelu :
Do garnka wsyp cukier i równo rozprowadź po dnie, podgrzewaj na wolnym ogniu ( bez mieszania ! ) do czasu aż cukier się rozpuści i zarumieni się - trzeba tego bardzo pilnować - ja swój tym razem robiłam dwa razy bo przeoczyłam moment...
Gdy cukier jest rozpuszczony dodaj wodę ( ostrożnie, pryska ! ) i szybko wymieszaj.
Gotuj minutę i dodaj śmietanę, gotuj kolejne 4 minuty.
Dodaj masło i sól, wymieszaj.
Karmelem polej sernik po wyjęciu z lodówki.

Pyszny sernik:)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! Sernik idealny :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie jadłam sernika z dynią a co dopiero polanego karmelem, muszę go wypróbować!
UsuńUwielbiam sernik w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń