18 grudnia 2016

Śledzie w zalewie octowej.




Nie wiem jak  Wy, ale a uwielbiam śledzie... 

W zasadzie w każde postaci. Smażone, w oleju, po kaszubsku, w pomidorach, ze śmietaną no i oczywiście te w occie! 


Przepis na nie jest niezwykle prosty. 

Wystarczą filety śledziowe, trochę cebuli i octu i przyprawy ! 

Prosto, szybko i bardzo smacznie ! 

Spróbujcie koniecznie ! 


Składniki :                                                ( na mały słoik np jak ze zdjęcia ) 

* 250 g solonych filetów śledziowych ( 3 - 4 sztuki ), 
* 1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka, 
* 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %, 
* 1.5 szklanki wody, 
* 1 łyżeczka cukru, 
* liść laurowy, 
* 2 ziela angielskie, 
* 4 ziarna pieprzu, 



Przygotowanie :

Śledzie wymocz w wodzie przez około 12 godzin - ja zostawiam na noc.

W rondelku zagotuj trochę wody, dodaj cebulę i gotuj przez 5 minut, odcedź.

W tym samym rondelku zagotuj  1.5 szklaki wody z octem, cukrem i przyprawami.
Odstaw do wystygnięcia. 


Wymoczone śledzie osusz i pokrój w 2 - 3 cm skośne kawałki.

W słoiku układaj na przemian cebulę i śledzie, zalej zimną zalewą i odstaw do lodówki na 2 dni.

2 komentarze:

  1. Pycha! Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest chyba najbardziej podstawowe danie rybne i ja w sumie czasami lubię zjeść takiego śledzia. jednak jeśli chodzi ogólnie o rybę to mi bardzo pasuje łosoś do piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ który smakuje po prostu wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!