Nie wiem jak Wy, ale a uwielbiam śledzie...
W zasadzie w każde postaci. Smażone, w oleju, po kaszubsku, w pomidorach, ze śmietaną no i oczywiście te w occie!
Przepis na nie jest niezwykle prosty.
Wystarczą filety śledziowe, trochę cebuli i octu i przyprawy !
Prosto, szybko i bardzo smacznie !
Spróbujcie koniecznie !

* 250 g solonych filetów śledziowych ( 3 - 4 sztuki ),
* 1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka,
* 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %,
* 1.5 szklanki wody,
* 1 łyżeczka cukru,
* liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 4 ziarna pieprzu,
Przygotowanie :
Śledzie wymocz w wodzie przez około 12 godzin - ja zostawiam na noc.
W rondelku zagotuj trochę wody, dodaj cebulę i gotuj przez 5 minut, odcedź.
W tym samym rondelku zagotuj 1.5 szklaki wody z octem, cukrem i przyprawami.
Odstaw do wystygnięcia.
Wymoczone śledzie osusz i pokrój w 2 - 3 cm skośne kawałki.
W słoiku układaj na przemian cebulę i śledzie, zalej zimną zalewą i odstaw do lodówki na 2 dni.
Pycha! Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńTo jest chyba najbardziej podstawowe danie rybne i ja w sumie czasami lubię zjeść takiego śledzia. jednak jeśli chodzi ogólnie o rybę to mi bardzo pasuje łosoś do piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ który smakuje po prostu wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń