28 marca 2017

Kasza jaglana z zielonymi warzywami.


Muszę przyznać, że kiedyś nie lubiłam kaszy jaglanej... zapewne dlatego, że źle ją przygotowywałam i się zraziłam... 
Dałam jej  jednak  kolejną szansę i teraz gości u mnie bardzo często (świetnie pasuje do curry !!).
O tym jak dobrze przygotować kasze jaglaną pisałam TUTAJ.

Dziś mam dla Was fantastyczny pomysł na zdrowy, pełnowartościowy, smaczny i lekki posiłek
z kaszą jaglaną i  zielonymi warzywami, które są dla nas takie dobre !

Takie danie jest świetne same w sobie, ale równie dobrze sprawdza się jako część posiłku, u mnie z pieczonym łososiem. 




Składniki :                        ( 2 porcje ) 

* 100 g ( 1/2 szklanki ) kaszy  jaglanej, 
* mały pęczek szparagów, pokrojonych na 3- 4 cm kawałki, 
* szklanka mrożonego / świeżego groszku, 
* 2 garście szpinaku, 
* 2 łyżki kiełków, rzeżuchy lub szczypiorku,
* sól, pieprz, 
* 1/2 dużego awokado, 
* 1 łyżka soku z limonki, 
* 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 


Przygotowanie : 

Kaszę jaglaną przepłucz woda, przelej wrzątkiem, wsyp do garnka i  chwilę praż. 

Dodaj szklankę wody, dużą szczyptę soli i gotuj pod przykryciem do czasu aż kasza wchłonie wodę ( około 12- 15 minut), wyłącz i  bez odkrywania odstaw na kilka minut.
Szparagi, groszek oraz szpinak ugotuj na parze lub tradycyjnie, wystarczy dosłownie kilka minut.

Awokado rozgnieć z dodatkiem soku z limonki, kolendry lub natki pietruszki, szczypty soli i pieprzu.

Ugotowaną kasze zmieszaj z warzywami i awokado, doda rzeżuchę lub szczypiorek, przypraw do smaku solą i pieprzem.


Podawaj zaraz po przygotowaniu. *

*Jeśli chcesz kaszę zabrać do lunch boxa ułóż awokado z boku i zmieszaj przed zjedzeniem. 

3 komentarze:

  1. Bardzo kaszę jaglaną lubię, więc z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!