2 maja 2018

Kremowa zupa ze szparagów i zielonego groszku .

Nie wiem jak  Wy ale ja co roku z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy.
Uwielbiam szparagi w każdej postaci ! W sałatce, zupie, jajecznicy, z piekarnika itd.

Na blogu znajdziecie kilkanaście przepisów z ich  wykorzystaniem  ( O TU ) a dziś dołącza do nich kolejny, na pyszną zupę krem z zielonym groszkiem. 

Zupa jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. 
Świetnie pasują do niej prażone pestki dyni czy grzanka. 

Koniecznie musicie spróbować ! 





Składniki :                                               ( 4 porcje ) 

* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 2 średniej wielkości zielone pory, umyte i pokrojone w plasterki, 
* 400 g groszku świeżego lub mrożonego, 
* pęczek szparagów ( około 300 g ), umyte i pokrojone w kawałki, 
* 1 litr bulionu warzywnego, 
* 3 łyżki siekanej natki pietruszki, 
* sól, pieprz, 
* prażone pestki dyni, opcjonalnie, 

Przygotowanie : 

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pora. 

Smaż chwilkę cały czas mieszając.

Dodaj groszek i szparagi, zalej gorącym bulionem. 

Gotuj do czasu aż szparagi będą miękkie. 

Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki.

Przestudź zupę a następnie zmiksuj tak aby nie było grudek.

Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub grzanką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!