Nie wiem jak Wy ale ja co roku z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy.
Uwielbiam szparagi w każdej postaci ! W sałatce, zupie, jajecznicy, z piekarnika itd.
Na blogu znajdziecie kilkanaście przepisów z ich wykorzystaniem ( O TU ) a dziś dołącza do nich kolejny, na pyszną zupę krem z zielonym groszkiem.
Zupa jest bardzo szybka i prosta do przygotowania.
Świetnie pasują do niej prażone pestki dyni czy grzanka.
Koniecznie musicie spróbować !
Składniki : ( 4 porcje )
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 średniej wielkości zielone pory, umyte i pokrojone w plasterki,
* 400 g groszku świeżego lub mrożonego,
* pęczek szparagów ( około 300 g ), umyte i pokrojone w kawałki,
* 1 litr bulionu warzywnego,
* 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,
* prażone pestki dyni, opcjonalnie,
Przygotowanie :
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pora.
Smaż chwilkę cały czas mieszając.
Dodaj groszek i szparagi, zalej gorącym bulionem.
Gotuj do czasu aż szparagi będą miękkie.
Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki.
Przestudź zupę a następnie zmiksuj tak aby nie było grudek.
Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub grzanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)