23 maja 2018

Sałatka obiadowa z kaszą, serem halloumi i szparagami.

Kolejny fantastyczny przepis na bardzo prosty obiad / lunch / kolację. 

Przygotowanie tej kaszy z grillowanymi warzywami i serem halloumi zajmie Wam około kwadransa a efekt jest na prawdę pyszny. 

Spróbujcie koniecznie ! 

Pomysły na inne obiady w kilkanaście minut znajdziecie TU





Składniki :                                               ( 2 porcje ) 

* 1 szklanka kuskusu izraelskiego lub kaszy jaglanej,
* 1 pęczek szparagów,
* 100 g pomidorków koktajlowych
 * 250 g sera halloumi,
* 1 mała cukinia, około 200 g,
* 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego,
* 2 łyżki szczypiorku, posiekanego,
* 2 łyżki kiełków, opcjonalnie,
* łyżka soku z cytryny,
* sól, pieprz,

Przygotowanie :

Kuskus / kasze ugotuj według zaleceń producenta. Odstaw.

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki  ( możesz je później wykorzystać do bulionu ) resztę pokrój na kawałki. Następnie gotuj w osolonej wodzie , możesz też dodac odrobinę cukru, przez około 5 minut ( czas gotowania będzie się różnił  zależności od grubości szparagów ).

Przełóż na chwilę do zimne wody.

Pomidorki pokrój na połówki.

Ser halloumi i cukinie pokrój w plastry, ułóż na rozgrzsnej i posmarowanej oliwą patelni grillowej. Po 3 minutach przywróć na drugą stronę  i zostaw na kolejne 2-3 minuty.

Plastry cukinii i ser pokrój na kawałki .

W dużej misce zmieszaj kuskus, szparagi, pomidorki, ser halloumi i cukinię.

Dodaj oregano, szczypiorek, kiełki i sok z cytryny.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Większość składników mam, to spróbuję tej sałatki w porze obiadowej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta sałatka! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!