Kolejny fantastyczny przepis na bardzo prosty obiad / lunch / kolację.
Przygotowanie tej kaszy z grillowanymi warzywami i serem halloumi zajmie Wam około kwadransa a efekt jest na prawdę pyszny.
Spróbujcie koniecznie !
Pomysły na inne obiady w kilkanaście minut znajdziecie TU.
Składniki : ( 2 porcje )
* 1 szklanka kuskusu izraelskiego lub kaszy jaglanej,
* 1 pęczek szparagów,
* 100 g pomidorków koktajlowych
* 250 g sera halloumi,
* 1 mała cukinia, około 200 g,
* 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego,
* 2 łyżki szczypiorku, posiekanego,
* 2 łyżki kiełków, opcjonalnie,
* łyżka soku z cytryny,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Kuskus / kasze ugotuj według zaleceń producenta. Odstaw.
Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki ( możesz je później wykorzystać do bulionu ) resztę pokrój na kawałki. Następnie gotuj w osolonej wodzie , możesz też dodac odrobinę cukru, przez około 5 minut ( czas gotowania będzie się różnił zależności od grubości szparagów ).
Przełóż na chwilę do zimne wody.
Pomidorki pokrój na połówki.
Ser halloumi i cukinie pokrój w plastry, ułóż na rozgrzsnej i posmarowanej oliwą patelni grillowej. Po 3 minutach przywróć na drugą stronę i zostaw na kolejne 2-3 minuty.
Plastry cukinii i ser pokrój na kawałki .
W dużej misce zmieszaj kuskus, szparagi, pomidorki, ser halloumi i cukinię.
Dodaj oregano, szczypiorek, kiełki i sok z cytryny.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Większość składników mam, to spróbuję tej sałatki w porze obiadowej!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta sałatka! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń