Z dodatkiem czekolady jest wyśmienity, ale świetnie sprawdzą się też orzechy czy rodzynki a nawet jeszcze więcej banana !
Polecam do kawki ;)
Polecam do kawki ;)
Składniki : ( na jeden bochenek )
* 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego dobrej jakości, rozpuszczonego,
* 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego,
* 2 duże jajka,
* 2 duże banany, rozgniecione,
* 1/4 szklanki mleka, roślinę jak najbardziej,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/ 2 łyżeczki soli,
* 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
* 0,5 szklanki posiekanej czekolady,
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 165 stopni Celsjusza ( z termoobiegiem ).
Blaszkę na chlebek wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
W dużej misce zmieszaj olej z miodem, dodaj jajka i roztrzep widelcem.
Dołóż rozgniecione banany, mleko, sodę oczyszczoną, wanilię, cynamon, sól i dokładnie wymieszaj.
Dosyp mąkę, zmieszaj do połączenia składników, nie przejmuj się grudkami.
Na koniec dosyp kawałki czekolady, delikatnie zamieszaj.
Ciasto przełóż do foremki, piecz w piekarniku około 45-50 minut, do czasu aż włożony patyczek wyjdzie czysty.
Bananowy chlebek robiłam kilka razy. Chętnie spróbuję upiec z Twojego przepisu bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń