Ta zupa to hit, petarda po prostu !
Kremowa, pełna indyjskich przypraw, bardzo sycąca a w dodatku szybka i mega prosta do przygotowania!
Jest wegańska, ale każdy mięsożerca ją pokocha - niczego jej nie brakuje.
Idealna na jesienne obiady czy kolacje - 100 % comfort food !
Składniki : ( 6 porcji )
* 1 łyżka oleju kokosowego,
* 1 łyżka ziaren kolendry,
* 1 łyżka ziaren kuminu,
* 1 główka czosnku, około 10 dużych ząbków,
* 1 łyżeczka imbiru w proszku,
* 1 łyżeczka kurkumy,
* 1 szklanka ( 250 ml ) czerwonej soczewicy,
* 400 - 500 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę,
* 1 puszka pomidorów,
* 2 łyżeczki soli,
* 1 litr wody,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* mały pęczek kolendry, łodyżki i liście posiekane osobno,
Przygotowanie :
W dużym ( najlepiej płaskim ) garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kolendrę i kumin a gdy zaczną pachnieć dorzuć czosnek.
Podsmażaj przez minutkę.
Następnie dosyp imbir, kurkumę, soczewicę i dynie, wszystko wymieszaj.
Dolej pomidory i 3 szklanki wody, przypraw solą.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, do czasu aż soczewica i dynia będą miękkie.
Dolej mleko kokosowe, zagotuj.
Dorzuć łodyżki kolendry, zmiksuj na gładko.
W razie gdyby zupa była dla Ciebie za gęsta dodaj trochę gorącej wody.
Podawaj gorącą z posiekana kolendrą.
Uwielbiam zupy dyniowe. Pysznie wyglada
OdpowiedzUsuń