21 września 2018

Frittata z kurkami i boczkiem.


Kolejny przepis na frittatę, tym razem z kurkami, boczkiem i szczypiorkiem. Wymaga o wiele mniej nakładu pracy niż tradycyjny omlet. Nie musisz się też martwić, że się rozwali ! 

Wspaniały sposób na sobotnie śniadanie.

Spróbujcie koniecznie !  


Najłatwiej przygotować ją
na żeliwnej patelni na której podsmażamy składniki, dodajemy masę jajeczna a następnie po prostu wkładamy do piekarnika. Jeśli jednak ( tak jak ja ) nie dorobiliście się jeszcze żeliwnej patelni możecie użyć formy na tartę lub naczynia żaroodpornego albo jego przykrywki. 




Składniki:                               ( 2 porcje )

* 1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę, 
* 200 g kurek, oczyszczonych, duże pokrojone na kawałki,  
* 150 b g boczku, pokrojonego w kostkę, 
* łyżka masła,
* 8 jajek,
* sól i pieprz,
* 1 łyżka posiekanego szczypiorku


Przygotowanie:


Na patelni rozgrzej łyżkę masła dorzuć cebulę,kurki i boczek.

Podsmażaj przez chwilę aż kurki i boczek się zrumienią. 



W misce zmieszaj jajka z dużą szczyptą soli i pieprzu. 


Foremkę na frittatę wysmaruj tłuszczem, równomiernie rozłóż kurki z boczkiem a następnie zalej masą jajeczną. Możesz też oczywiście użyć dwóch mniejszych foremek. 



Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i  piecz około 15  minut do czasu aż cała masa jajeczna się zetnie. 


Smacznego ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!