16 września 2018

Sałatka z komosy ryżowej z pieczoną dynią i brokułami.

Znacie komosę ryżową ( quinoa ) ? 


To super warzywo! Zawiera 18% białka i od 4% do 9 % nienasyconych kwasów tłuszczowych,do tego błonnik, żelazo, fosfor i magnez. 

 Jest bezglutenowa, łatwa do przygotowania i świetnie zastępuje ryż czy inne kasze.
Poniżej znajdziecie przepis na fantastyczną jesienną sałatkę z komosą i pieczoną dynia z pysznym i aromatycznym sosem na bazie awokado. 

 Musicie spróbować ! 

Na blogu jest kilka innych przepisów z wykorzystaniem komosy - kliknijcie TU. 


Składniki:                                            ( 2 porcje )

* 1/2 szklanki komosy ryżowej,
* 300 g dyni, ja użyłam piżmowej,
* łyżeczka oliwy,
*sól, pieprz,
* 100 g  brokuła,
* 1 awokado,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżka tahini ( jeśli nie masz, pomiń ), 
* łyżka posiekanej  kolendry, 
* 1 łyżka posiekanej mięty, 
* 2 łyżki pestek z dyni, 
* 2 łyżki rzeżuchy lub szczypiorku,


Przygotowanie :

Dynie obierz, wyjmij pestki, pokrój w kostkę, polej łyżką oliwy, przypraw solą i pieprzem. 

Wstaw do nagrzanego do  180 stopni piekarnika ( z termoobiegiem ) na środkową półkę i piecz około 20 -30 minut ( w zależności od wielkości kawałków ), do czasu aż dynia będzie miękka. 

W miedzy czasie... 

Komosę ryżową przepłucz zimną wodą, zalej szklaną bulionu, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 12-15 minut - do czasu aż będzie miękka a bulion wsiąknie. 

W osobnym garnku w osolonej  wodzie ugotuj brokuła al dente.

Odcedź i przełóż na chwilę do zimnej  wody. Odcedź. 

Połowę awokado zmiksuj z sokiem z cytryny, tahini, kolendrą i miętą, dodaj odrobinę wody aby uzyskać konsystencje sosu. 

W misce zmieszaj  komosę z dynią oraz brokułami.


Rozdziel na dwa talerze, polej  sosem, dołóż pozostałe awokado, posyp pestkami dyni, rzeżuchą lub szczypiorkiem. 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!