To super warzywo! Zawiera 18% białka i od 4% do 9 % nienasyconych kwasów tłuszczowych,do tego błonnik, żelazo, fosfor i magnez.
Poniżej znajdziecie przepis na fantastyczną jesienną sałatkę z komosą i pieczoną dynia z pysznym i aromatycznym sosem na bazie awokado.
Musicie spróbować !
Musicie spróbować !
Na blogu jest kilka innych przepisów z wykorzystaniem komosy - kliknijcie TU.
Składniki: ( 2 porcje )
* 1/2 szklanki komosy ryżowej,
* 300 g dyni, ja użyłam piżmowej,
* łyżeczka oliwy,
*sól, pieprz,
* 100 g brokuła,
* 1 awokado,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżka tahini ( jeśli nie masz, pomiń ),
* łyżka posiekanej kolendry,
* 1 łyżka posiekanej mięty,
* 2 łyżki pestek z dyni,
* 2 łyżki pestek z dyni,
* 2 łyżki rzeżuchy lub szczypiorku,
Dynie obierz, wyjmij pestki, pokrój w kostkę, polej łyżką oliwy, przypraw solą i pieprzem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( z termoobiegiem ) na środkową półkę i piecz około 20 -30 minut ( w zależności od wielkości kawałków ), do czasu aż dynia będzie miękka.
W miedzy czasie...
Komosę ryżową przepłucz zimną wodą, zalej szklaną bulionu, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 12-15 minut - do czasu aż będzie miękka a bulion wsiąknie.
W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj brokuła al dente.
Odcedź i przełóż na chwilę do zimnej wody. Odcedź.
Połowę awokado zmiksuj z sokiem z cytryny, tahini, kolendrą i miętą, dodaj odrobinę wody aby uzyskać konsystencje sosu.
W misce zmieszaj komosę z dynią oraz brokułami.
Rozdziel na dwa talerze, polej sosem, dołóż pozostałe awokado, posyp pestkami dyni, rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)