7 września 2018

Frittata z chorizo, papryką i szpinakiem, czyli sposób na proste śniadanie.


Uwielbiam śniadania, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a do tego są pyszne i  zdrowe (chyba dlatego tak często jem jogurt z musli). 
Frittata to zdecydowanie jedno z takich śniadań!


Najłatwiej przygotować ją na żeliwnej patelni na której podsmażamy składniki, dodajemy masę jajeczna a następnie po prostu wkładamy do piekarnika. Jeśli jednak ( tak jak ja ) nie dorobiliście się jeszcze żeliwnej patelni możecie użyć formy na tartę lub naczynia żaroodpornego albo jego przykrywki. 

Spróbujcie koniecznie ! 


Składniki:                               ( 2 porcje )

* 1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę, 
* 1 papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę, 
* 80 - 100 g chorizo, pokrojonego w kostkę, 
* 2 garście szpinaku,
* łyżka masła,
* 8 jajek,
* sól i pieprz,

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzej łyżkę masła dorzuć cebulę, paprykę i chorizo. 

Podsmażaj przez chwilę, dodaj szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. 

W misce zmieszaj jajka z dużą szczyptą soli i pieprzu. 


Foremkę na frittatę wysmaruj tłuszczem, równomiernie rozłóż warzywa z chorizo a następnie zalej masą jajeczną. Możesz też oczywiście użyć dwóch  mniejszych foremek. 


Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i  piecz około 15  minut do czasu aż cała masa jajeczna się zetnie. 

Smacznego ! 



2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!