Uwielbiam śniadania, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a do tego są pyszne i zdrowe (chyba dlatego tak często jem jogurt z musli).
Frittata to zdecydowanie jedno z takich śniadań!
Najłatwiej przygotować ją na żeliwnej patelni na której podsmażamy składniki, dodajemy masę jajeczna a następnie po prostu wkładamy do piekarnika. Jeśli jednak ( tak jak ja ) nie dorobiliście się jeszcze żeliwnej patelni możecie użyć formy na tartę lub naczynia żaroodpornego albo jego przykrywki.
Spróbujcie koniecznie !
Składniki: ( 2 porcje )
* 1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę,
* 1 papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę,
* 80 - 100 g chorizo, pokrojonego w kostkę,
* 2 garście szpinaku,
* łyżka masła,
* 8 jajek,
* sól i pieprz,
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej łyżkę masła dorzuć cebulę, paprykę i chorizo.
Podsmażaj przez chwilę, dodaj szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie.
W misce zmieszaj jajka z dużą szczyptą soli i pieprzu.
Foremkę na frittatę wysmaruj tłuszczem, równomiernie rozłóż warzywa z chorizo a następnie zalej masą jajeczną. Możesz też oczywiście użyć dwóch mniejszych foremek.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut do czasu aż cała masa jajeczna się zetnie.
Moje ulubione składniki <3
OdpowiedzUsuńMy też je lubimy :)
Usuń