8 marca 2012

Ekspresowe stir fry.

Składniki:


* 400 g mięsa z piersi kurczaka / indyka,
* 300 g warzyw ( ja kupilam gotową mieszankę do stir fry w skład której wchodzi : marchewka, papryka czerwona, kukurydza, kiełki fasoli  mung, czerwona kapusta i włoska kapusta),
* 1/2 szklanki  bulionu ( ja użyłam warzywnego  z 1/2 kostki rosołowej ),
* przyprawa do  stir fry,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżka sosu  ostrygowego (opcjonalnie),
*  1 łyżka oleju  do  smażenia, 


Przygotowanie :


Mięso pokroić na wąskie paseczki, posypać mieszkanką do  stir fry i odstawić do lodówki na 30 minut (niekoniecznie). 
Na dużej patelni lub woku rozgrzać łyżkę oleju  do  smażenia dodać mięsko i obsmażyć. 
Następnie dodajemy  warzywa, po 5 minutach bulion i sos sojowy i ostrygowy.
 Gotujemy  chwilkę... 



Podajemy  z ryżem. 


*Jeżeli  powstały sos jest zbyt rzadki możemy  go zagęścić łyżką maki  z wodą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!