19 marca 2012

American pancakes

Składniki:

* 250 g mąki, 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 3 łyżki cukru, 
* 250 ml mleka, 
* 2 jajka ( lekko roztrzepane), 
* 50 g masła (stopionego), 

Przygotowanie :

Przesiać mąkę, proszek  do  pieczenia, sól i  cukier do  miski.  Wymieszać mleko, jajka i  stopione masło  w dużym dzbanku  lub misce, następnie dodać mąkę i szybko  wymieszać ciasto. 
Rozgrzać patelnie z odrobiną masła, wylewać ciasto  w okrągłe placki o  średnicy 8 - 10 centymetrów.
Smażyć przez około 2 minuty do  czasu  aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki a spód będzie złotawy. Następnie odwrócić i smażyć przez minutę. 
Usmażone naleśniki  warto  włożyć do  lekko  rozgrzanego  piekarnika by  pozostały  ciepłe do czasu  usmażenia wszystkich. 

Naleśniki podajemy  z syropem klonowym , lub jak  ja  z nutellą i  bananami. 


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!