12 lipca 2012

Młoda kapustka z koperkiem. / Young cabbage with dill.

Uwielbiam młodą kapustkę... Taką jaką robi moja mama. Bez mięsa, bez zbędnych dodatków...
Kiedy  zobaczyłam taką zieloną i świeżą
 kapustę w sklepie musiałam ją kupić ( a zrobiłam to  z myślą o  tym właśnie przepisie ).


Smakuje pysznie jako dodatek  do  dania a także jako oddzielny  posiłek  na przykład ze świeżym pieczywem !


I love young cabbage ... the same that my mom makes. No meat, no unnecessary ingredients ...
When I saw the green and fresh cabbage in the store I had to buy it (and I did it with a view to this recipe).

It tastes deliciously  as addition to the meals or as a separate meal with fresh bread!


Składniki :


* 1/2 kg  młodej  kapusty, 
* 1/2 pęczka koperku, posiekany,
* 1-2 ziele angielskie, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 kostka rosołowa ( ja użyłam domowej ), 
* 1 łyżka masła, 
* 1 łyżka mąki, 
* szklanka wody, 
* sól, pieprz,

Ingredients: 

* 1/2 kg young cabbage, 
* 1/2 bunch of dill, chopped, 
* 1-2 allspice, 
* 1 bay leaf, 
* 1 stock cube (I've used home made),  
* 1 tbsp butter 
* 1 tbsp of flour, 
* glass of water, 

* salt and pepper

Przygotowanie : 

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wykroić głąba i  poszatkować na niewielkie kawałki. 

Do  sporego  garnka wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową i  przyprawy, zagotować.
Wrzucić kapustę i  część pokrojonego  koperku, gotować  na wolnym ogniu do  czasu  aż kapusta zmięknie ( około 30 - 45 minut). 

Dodać resztę koperku, posolić i  popieprzyć do  smaku.
Na małej  patelni roztopić masło i  dodać mąkę, tak  powstałą zasmażkę dodać na koniec gotowania.


Preparation: 

Remove outer leaves and middle hard part from cabbage and cut into small pieces. 
To a sizeable pot pour a glass of water, add the stock cube and seasoning, bring to the boil. 
Add chopped cabbage and  half dill, simmer until cabbage is tender (about 30 - 45 minutes). 
Add the rest of dill, salt and pepper to taste. 

In a small skillet melt the butter and add the flour stir,  add roux to cabbage at the end of cooking.




Przepis dodaje do  akcji Młoda kapusta



Młoda kapusta

2 komentarze:

  1. Ze smakiem zjadłabym takiej kapustki..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. My w domu także lubimy młodą kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!