19 lipca 2012

Naleśniki z białym serem.

Składniki na naleśniki :                               (10  sztuk)

* 450  ml mleka,
* 350 g mąki, 
* 1 jajko,
* 25g  (4 łyżeczki) cukru,
* 2 łyżeczki  cukru w waniliowego,
* szczypta soli,
* 10 - 15 ml  ojeju,

Przygotowanie :

Mleko, jajko, sol, olej, cukier i  cukier waniliowy wymieszać. 
Stopniowo  dodawać przesiana przez sitko  make cały  czas mieszając aby  nie powstały  grudki. 
Jeżeli  ciasto  będzie za gęste dodać odrobinę mleka lub wody, w odwrotnej  sytuacji  mąke.
Ciasto  wylewać na patelnie przy  pomocy  łyżki  wazowej, szybko  rozlać po  całości.
Smażyć około 20 - 30  sekund z każdej  strony. 


Składniki  na twaróg :

*250  g  białego  sera, 
* 20  g cukru, 
* 100 g  śmietany lub jogurtu naturalnego, 
* 2 łyżeczki  cukru  waniliowego ( można zastąpić cynamonem), 

Przygotowanie :

Twaróg rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i  dobrze wymieszać. 


Składanie / zwijanie naleśników : 

Na każdego  naleśnika nakładamy  1 łyżkę twarogu (około 35 g).
Rozsmarowujemy  na połowie, składamy  na pół i  jeszcze  raz na pół. 




Naleśniki  z dżemem zwijamy  w rulonik. 



* Naleśniki  możemy  jeść zaraz po przygotowaniu lub odsmażając  na maśle.  :)



2 komentarze:

  1. Myślałąm, że tylko ja naleśniki z serem składam w trójkąt, a te z dżemem w rulonik, ale jak widzę nie jestem jedyna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja myślałam, ze to prawidłowy sposób ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!