Składniki na naleśniki : (10 sztuk)
* 450 ml mleka,
* 350 g mąki,
* 1 jajko,
* 25g (4 łyżeczki) cukru,
* 2 łyżeczki cukru w waniliowego,
* szczypta soli,
* 10 - 15 ml ojeju,
Przygotowanie :
Mleko, jajko, sol, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać.
Stopniowo dodawać przesiana przez sitko make cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka lub wody, w odwrotnej sytuacji mąke.
Ciasto wylewać na patelnie przy pomocy łyżki wazowej, szybko rozlać po całości.
Smażyć około 20 - 30 sekund z każdej strony.
Składniki na twaróg :
*250 g białego sera,
* 20 g cukru,
* 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego ( można zastąpić cynamonem),
Przygotowanie :
Twaróg rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Składanie / zwijanie naleśników :
Na każdego naleśnika nakładamy 1 łyżkę twarogu (około 35 g).
Rozsmarowujemy na połowie, składamy na pół i jeszcze raz na pół.
* Naleśniki z dżemem zwijamy w rulonik.
* Naleśniki możemy jeść zaraz po przygotowaniu lub odsmażając na maśle. :)
Myślałąm, że tylko ja naleśniki z serem składam w trójkąt, a te z dżemem w rulonik, ale jak widzę nie jestem jedyna :D
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, ze to prawidłowy sposób ! :)
OdpowiedzUsuń