18 lipca 2012

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem.

Składniki : 

* 300 g  szpinaku (świeżego, mrożonego lub z puszki ), 

* 250  g  mięsa mielonego wieprzowego, 
* 250 g  makaronu, 
* 100 ml  mleka, 
* 100 g tartego  żółtego  sera, 
* 1 duża cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 2 jajka, 
* 2 łyżki masła, 
* 2 łyżki  oleju do  smażenia, 
* sól i  pieprz, 


Przygotowanie :


Makaron ugotować al dente. Odcedzić i  przelać zimną wodą.
Szpinak podsmażyć na łyżce masła wraz z solą i  pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju  a następnie dodać mięso szczyptę soli i pieprzu, usmażyć. 

Do  mleka dodać jajka, sol i pieprz, wszystko  dobrze wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Składniki układać warstwami : makaron, szpinak, mięso (wierzchnią warstwą powinien być makaron).
Zalać zapiekankę mlekiem z jajkami.
Wstawić do  nagrzanego  do  200 stopni piekarnika i  zapiekać przez 20  minut. 

Po 20  minutach  posypać wierzch startym żółtym serem i  zapiec przez kolejne 10 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!