20 lipca 2012

Wieprzowina po chińsku.

Pyszne i  szybkie danie ze składników, które znajdziesz w swojej lodówce !!

Składniki :                                               (2 porcje)


* 200 g  schabu  bez kości, 
* 1 marchewka, 
* 1/2 pietruszki, 
* 1/2 pora, 
* 1 duża cebula, 
* 1/4 brokuła, 
* 2 łyżki  sosu sojowego, 
* 1 łyżka sosu  ostrygowego, 
* 2 łyżki  oleju ( najlepiej  do  stir fry lub sezamowego), 
* przyprawa do  dań chińskich, 
* 1 łyżeczka startego  imbiru, 


Przygotowanie :


Schab kroimy  na cienkie plastry a następnie na paseczki, posypujemy  przyprawą do  dań chińskich. 
Brokuł dzielimy  na różyczki i  gotujemy  al dente.
Marchewkę i  pietruszkę obieramy i  ścieramy  na tarce o dużych  oczkach.
Pora obieramy  z wierzchnich  liści  i  kroimy  na drobne kawałki.
Cebule obieramy, kroimy  w pół plastry. 



Na woku  bądź dużej  patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy  mięso  i  obsmażamy  ze wszystkich  stron. Dodajemy wszystkie warzywa, smażymy  około  5 minut.
Dodajemy  sos sojowy i  ostrygowy ( można dodać także odrobinę miodu  dla słodszego  smaku), wszystko  dobrze  mieszamy, smażymy jeszcze chwilkę. 

* schab można zastąpić piersią z kurczaka lub indyka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!