26 lipca 2012

Zapiekanka ziemniaczana.

Zapiekanka ziemniaczana, szybka, prosta i tania :) 

Składniki : 


* 250 g mięsa mielonego, 
* 300 g  szpinaku, 
* 500 g  ziemniaków, 
* 1 cebula, 
* 2-3 ząbki  czosnku, 
* 1 jajko, 
* bułka tarta, 
* 0,5 szklanki  mleka, 
* 1 łyżka śmietany, 
* łyżka oliwy, 
* sól, pieprz


Przygotowanie : 


Ziemniaki  umyć, obrać i  ugotować na pół miękko, ostudzić i pokroić w plasterki
Do  mięsa dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę tartą (aby  mięso było  zwarte).

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę i  czosnek, podsmażyć. 
Dorzucić szpinak, smażyć około 5 minut (do  czasu, aż szpinak będzie miękki). 
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą.
Układać kolejno warstwami : ziemniaki (posolić i popieprzyć), mięso, szpinak - ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Wszystko  zalać mlekiem zmieszanym ze śmietaną, solą i  pieprzem.
Przykryć, wstawić do  nagrzanego  piekarnika i zapiekać około godziny  w temperaturze 170  stopni.

Dodatkowo 10  minut  przed końcem pieczenia wierzch można posypać startym żółtym serem. 







3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!