Polecam nie tylko na święta!!
Pierogi z mięsem.
Składniki na farsz : (na około 40-50 sztuk)
* 0.5 kg mięsa np. łopatki, szynki,
* 2 marchewki,
* 1 pietruszka,
* kawałek pora,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziarenka ziela angielskiego,
* 5 ziarenek pieprzu,
* 4 cebule,
* sól, pieprz,
Składniki na ciasto :
* 3 szklanki mąki,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki gorącej wody z łyżką oliwy,
Przygotowanie farszu :
Mięso umyj, pokrój na kawałki, zalej wodą z dodatkiem przypraw i obranych warzyw a następnie gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).
Mięso wyłów z wywaru (nie wylewaj), zmiel w maszynce dwa razy wraz z marchewkami.
Cebule obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na patelni i zmiel dodając ją do mięsa.
Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj około szklanki wywaru ( aby farsz nie był za suchy), dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta :
Na stolnice przesiej mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek jajko.
Stopniowo dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1,5 milimetra.
Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta.
Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi można lekko pokropić oliwa dzięki czemu nie będą się sklejały.
Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je oliwą.
Świetny przepis, mega dobre wyszły.Zajrzalam na chwilke ale rozgoszcze sie u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuń