25 grudnia 2012

Pierogi z mięsem.

Pierogi  z mięsem... mmm moje ulubione! Najlepiej  smakują odsmażane na patelni, chrupiące i  gorące. Przepis jak  zawsze prosty i  szybki.
Polecam nie tylko  na święta!! 


Pierogi  z mięsem. 


Składniki na farsz :                                   (na około 40-50 sztuk)

* 0.5 kg  mięsa np. łopatki, szynki, 
* 2 marchewki, 
* 1 pietruszka, 
* kawałek  pora,
* 2 liście laurowe, 
* 2 ziarenka ziela angielskiego, 
* 5 ziarenek pieprzu,
* 4 cebule, 
* sól, pieprz, 


Składniki  na ciasto : 

* 3 szklanki mąki, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki gorącej  wody  z łyżką oliwy, 

Przygotowanie farszu : 

Mięso umyj, pokrój  na kawałki, zalej  wodą z dodatkiem przypraw i obranych  warzyw a następnie gotuj do  miękkości ( około 1,5 godziny). 
Mięso  wyłów z wywaru (nie wylewaj), zmiel w maszynce dwa razy wraz z marchewkami. 
Cebule obierz, posiekaj  w kostkę, zeszklij na patelni i  zmiel  dodając ją do  mięsa.
Wszystko  dobrze wymieszaj, dodaj około szklanki  wywaru ( aby  farsz nie był za suchy), dopraw solą i  pieprzem. 



Przygotowanie ciasta :

Na stolnice przesiej  mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek  jajko.
Stopniowo  dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto  przykryj ścierką i  zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i  rozwałkuj na grubość około 1,5 milimetra. 

Szklanką o  wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i  dobrze zlep  brzegi  ciasta.
Pierogi gotuj od razu  po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj  do  wrzątku po  kilka pierogów (tak  aby  luźno pływały) i  gotuj około 3 minut od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi  wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i  ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi  można lekko  pokropić oliwa dzięki  czemu  nie będą się sklejały.

Gotowe pierogi  można także zamrozić, jednak  trzeba przedtem nasmarować je oliwą. 







1 komentarz:

  1. Świetny przepis, mega dobre wyszły.Zajrzalam na chwilke ale rozgoszcze sie u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!