23 grudnia 2012

Śledzie w oleju.

Śledzie w oleju  to  kolejne danie, które zawsze znajdziemy  na świątecznym stole... Tylko  jak  dobrze wybrać te najlepsze filety?? 
Warto zwrócić uwagę aby  były grube, mięsiste i błyszczące, unikajmy  tych  poszarpanych  i  z zażółconymi  końcami. Filety trzeba wymoczyć w wodzie lub/ i mleku aby  pozbyć się z nich  nadmiaru sodu (jego  zawartość może dochodzić nawet  do  5 000 mg  na 100 g  śledzia). 
Śledź jest  doskonałym źródłem kwasów omega 3 i  witaminy D. 

Śledzik  w oleju. 


Składniki : 

* 400 g  solonych  filetów śledziowych, 
* 5 -6 cebul, 
* 1 szklanka oleju, 
* kilka plasterków cytryny, 

Przygotowanie : 

Śledzie namoczyć w wodzie na minimum kilka godzin ( można zostawić na noc), wypłukać, osuszyć i  pokroić na skośne kawałki o wielkości  mniej  więcej  2 centymetrów.
Cebulę obrać i pokroić w najdrobniejszą kostkę.
Do  słoika, w którym będziemy  śledzie przechowywać, ułożyć na dnie centymetrową warstwę cebulki, na to  warstwę pokrojonego  śledzia, wszystko  dobrze ubić. Na śledzia kładziemy plasterek  cytryny i  warstwę cebuli (grubość zależna od tego  jak  bardzo  lubicie cebulę ), powtarzamy  do  czasu  aż skończą nam się składniki  lub słoik :) - na wierzchu  powinna być cebulka. 
Zalać olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy -ważne jest  aby dobrze dociskać śledzie i cebulkę, nie potrzeba wtedy  dużo  oleju.
Słoik  zamknąć i  wstawić do  lodówki na minimum dobę. 




Przepis dodaje do  akcji Śledziowe szaleństwo a także Wigilia 2012 ! 


2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!