5 grudnia 2012

Pierś z kurczaka w pomidorach.

Jak może zauważyliście bardzo lubię pomidory, często przygotowuję z nimi  dania, gdyż są smaczne i  zdrowe. Zawierają wiele cennych  wartości odżywczych  jak np. witamina A, która działa korzystnie na wzrok, witamina E, która zapobiega przedwczesnemu starzeniu, likopen - który  przeciwdziała niektórym nowotworom, pomidory pomogą także osobom żyjący  w stresie - mają działanie uspokajające a potas zapobiega chorobom układu krążenia. Jak widać warto jeść pomidory ! :P 
Dziś kolejny ciekawy przepis - sos z kurczakiem, pomidorami i fasolką szparagową. Danie jest szybkie i nieskomplikowane... 


Pierś z kurczaka w pomidorach z fasolką szparagową !


Składniki :

* 300 g  makaronu,
* 1 duża pierś z kurczaka,
* 250 gram pomidorów z puszki (odsączonych),
* 200 g zielonej fasolki szparagowej,
* 4 łyżki oliwy  z oliwek,
* sól, pieprz,
* bazylia suszona,

Przygotowanie : 

Makaron ugotować al dente.
Fasolkę umyć, obrać z ogonków i  pokroić na kawałki  o  długości około 3 cm, gotować w osolonej  wodzie około 8  minut (można użyć fasolki z puszki).
Pierś umyć, pokroić w nieduże kawałki ( np. paseczki) przyprawić solą pieprzem i  suszoną bazylią. Podsmażyć na 2 łyżkach  oliwy  z oliwek do  czasu aż mięso  nie będzie różowe.
Do  mięsa dodać pomidory i ugotowaną fasolkę, 2 łyżki oliwy, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. 
Sos podawać z makaronem.

Smacznego !



4 komentarze:

  1. ciekawe polaczenie smakowe :) tez jestem fanka pomidorow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje danie wygląda przepysznie i na pewno by mi smakowało! Tez lubię pomidory!:) Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, ale do smażenia na oliwie z oliwek mam zastrzeżenia - olej rzepakowy dużo bardziej nadaje się do smażenia, bo nie przypala się tak szybko i nie traci tak szybko swoich zdrowotnych właściwości jak oliwa z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak masz racje co do oleju, ale oliwa z oliwek nadaje tu charakterystycznego smaku :) ona świetnie pasuje do pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!