Składniki :
* 2 szklanki mąki,
* 1,5 szklanki cukru,
* 2 szklanki świeżej żurawiny,
* 120 g masła,
* 2 jajka,
* 0,5 szklanki mleka,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 łyżeczka aromatu z wanilii,
Przygotowanie :
W małej misce wymieszać cukier i cukier waniliowy.
Przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W dużej misie utrzeć masło (powinno być miękkie) z 1 szklanką mieszanki cukru i aromatem waniliowym. Dodać jedno jajko i dobrze ubić, następnie dodać kolejne. Stopniowo dodawać na przemian mąkę i mleko, zaczynając i kończąc na mące. Dobrze wymieszać do połączenia składników.
Żurawinę posiekać i wymieszać z pozostałym cukrem.
Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać mąką.
W tortownicy wyłożyć połowę ciasta, na to przygotowane żurawiny i resztę masy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, udekorować cukrem pudrem.
O mniam, musi być cudowne. ;)
OdpowiedzUsuńAch słodycz sama w sobie ;D
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuń