Niektórzy ziemniaki gotują osobno, ale ja nie uważam tego za konieczne.
Składniki : ( 4 porcje )
* 500- 600 ml wody,
* skrzydło/ nóżka z kury,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 3 marchewki,
* 1 mała pietruszka,
* mały kawałek pora,
* kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej domowej roboty),
* 3 duże ziemniaki,
* 1 słoik szczawiu (wielkości dżemu),
* 2 łyżki śmietany,
* sól, pieprz,
* 4 jajka,
Przygotowanie :
Kurczaka umyj i zalej zimną wodą.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pora pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wody.
Dorzuć przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
W między czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, dorzuć do zupy.
Gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie, dodaj szczaw i gotuj około 10 minut.
Dodaj śmietanę rozmieszaną w kilku łyżkach zupy.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego !
* Jeżeli uda Wam się zebrać lub kupić świeży szczaw do zupy potrzeba go 200- 300 g. Szczaw taki należy umyć, posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach masła około 10 minut.
* Ważne jest aby warzywa były ugotowane przed dodaniem szczawiu, gdyż zawarte w nim kwasy zatrzymają proces gotowania i jarzyny mogą pozostać twarde.
Smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsmacznie,smacznie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBędę próbować;)
OdpowiedzUsuńwlasnie gotuje..jestem bardzo ciekawa na ten moment moment dziecinstwa
OdpowiedzUsuńja to dodaje do zupy surowe jajko i gotuje jest o wiele smaczniejsza niż z jajem osobno gotowanym
OdpowiedzUsuńAle jak surowe ?
OdpowiedzUsuńWbijasz tak po prostu ? :)
surowe jajko rozklocone z niewielka iloscia wody wlewac na lekko gotujaca sie zupe.
OdpowiedzUsuńOd kiedy zrobiłam ją pierwszy raz tak teraz robię co sobota właśnie z tego przepisu 😃 najlepszą szczawiowa jaką jadłam 😁 Rodzina także bardzo zadowolona 😍
OdpowiedzUsuń