Podudzia z
kurczaka klasycznie pieczone w piekarniku. Danie w ogóle nie jest pracochłonne, wystarczy przyprawić mięso i
włożyć do piekarnika. Idealne na weekendowy
obiad lub szybkie danie w tygodniu.
Składniki :
(4
porcje)
* 4
podudzia z kurczaka,
* 2
cebule,
* sól,
pieprz,
* papryka
słodka,
* papryka
pikantna,
* 2
łyżki oliwy,
Przygotowanie :
Porcje kurczaka
umyć, osuszyć i dobrze przyprawić z obu stron ( warto go przygotować trochę
wcześniej aby się zamarynował).
Dużą blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, dodać przygotowanego kurczaka ( skórką do dołu) i cebule pokrojoną na duże kawałki.
Dużą blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, dodać przygotowanego kurczaka ( skórką do dołu) i cebule pokrojoną na duże kawałki.
Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i zapiekać przez około godzinę, w
połowie czasu kurczaka przewrócić na
drugą stronę.
takie proste przepisy są często najlepszym rozwiązaniem.
OdpowiedzUsuńKuszący bardzo! Takie dania bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Do długiego pieczenia lepszy od oliwy jest olej rzepakowy - wytrzymuje wysokie temperatury, nie traci tak szybko swoich zdrowotnych właściwości i nie przypala się :)
OdpowiedzUsuń