4 stycznia 2013

Kurczak pieczony z cebulką.


Podudzia z kurczaka klasycznie pieczone w piekarniku. Danie w ogóle nie jest  pracochłonne, wystarczy przyprawić mięso i włożyć do  piekarnika. Idealne na weekendowy obiad lub szybkie danie w tygodniu.


Składniki :       
                                                     (4 porcje)
4 podudzia z kurczaka,
2 cebule,
sól, pieprz,
papryka słodka,
papryka pikantna,
* 2 łyżki oliwy,

Przygotowanie :

Porcje kurczaka umyć, osuszyć i dobrze przyprawić z obu stron ( warto go przygotować trochę wcześniej  aby się zamarynował).
Dużą blaszkę do pieczenia lub naczynie  żaroodporne wysmarować tłuszczem, dodać przygotowanego  kurczaka ( skórką do  dołu) i cebule pokrojoną na duże kawałki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 stopni i  zapiekać przez około godzinę, w połowie czasu  kurczaka przewrócić na drugą stronę. 




3 komentarze:

  1. takie proste przepisy są często najlepszym rozwiązaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący bardzo! Takie dania bardzo lubię:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do długiego pieczenia lepszy od oliwy jest olej rzepakowy - wytrzymuje wysokie temperatury, nie traci tak szybko swoich zdrowotnych właściwości i nie przypala się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!