8 stycznia 2013

Żeberka z cebulką.

Pyszne duszone żeberka. Świetne z kaszą jęczmienną czy  gotowanymi  ziemniakami. Nie wymagają dużo przygotowań a są pyszne i  soczyste. 


Składniki : 

* 600 g  żeberek wieprzowych, 
* 3 duże cebule.
* 1 kostka rosołowa (ja użyłam warzywnej), 
* 1/2 łyżeczki soli, 
* 1/2 łyżeczki pieprzu  czarnego, 
* 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
* 1 łyżeczka papryki pikantnej, 
* 3 łyżki  natki pietruszki, 
* 2 łyżki  śmietany. 
* 4 łyżki oliwy, 

Przygotowanie : 

Do  oliwy  dodać wszystkie przyprawy. 
Żeberka pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, wymieszać z marynatą.
Warto  zostawić je na noc w lodówce, jednak  wystarczy  nawet  godzinka.
Mięso obsmażyć z każdej  strony, przełożyć do  garnka, zalać wodą tak  aby  wszystko  przykryła.
Cebulę pokroić na pół plasterki, zeszklić na pozostałym po  żeberkach tłuszczu, dodać do  mięsa.
Wszystko  gotować około godziny  do  półtorej ( do czasu aż mięso  będzie miękkie). 

Dodać posiekaną natkę pietruszki i  śmietanę, zagotować.
* W razie gdyby  sos była za rzadki  dodać łyżkę mąki  rozmieszanej z wodą. 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!