5 czerwca 2013

Kurczak w paprykowej panierce.

Pamiętacie pysznego kurczaka od Jamie'go ? O tego? Dziś podobnie, ale z papryka :)

Składniki :                                                          ( 2 porcje )

* 2 piersi z kurczaka, 
* 6  solonych  krakersów, 
* 2 łyżki  masła, 
* 2 czubate łyżki  mąki, 
* 1 jajko, 
* 2 łyżeczki papryki  słodkiej, 
* 1 łyżeczka papryki pikantnej, 
* oliwa z oliwek, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie :

Krakersy  rozgnieć z masłem, paprykami, szczyptą soli i pieprzu. Wysyp na talerzyk.
Na drugiem talerzu rozsyp mąkę a na trzecim roztrzep  jajko.
Pierś z kurczaka lekko  rozbij, aby miała równą grubość. 

Dokładnie obtocz kurczaka w mące, następnie jajku i  w przygotowanych  "okruszkach" tak  aby cała pierś była nimi pokryta.
Tak  przygotowaną pierś można upiec w uprzednio  nagrzanym do  240 stopni piekarniku ( przez około 15  minut) lub usmażyć na oliwie ( około 4-5 minut  z każdej  strony). 





3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!