Jak to często u mnie bywa obiad szybki i prosty !
Składniki :
* 150 g makaronu penne,
* 70 ml bulionu drobiowego,
* 1 łyżka mąki kukurydzianej,
* 120 ml śmietany,
* 70 g boczku,
* 120 g pieczarek,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 dymki,
* 1/2 pęczka szparagów,
* 1/2 szklanki groszku,
* garść posiekanej natki pietruszki,
* 2 łyżki oliwy,
* łyżeczka startej skórki z cytryny,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj al dente wg. zaleceń producenta, odcedź.
W między czasie w misce na gładko zmieszaj mąkę kukurydzianą, bulion i śmietanę.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na złoto pokrojony w kawałki boczek, dodaj posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki podsmażaj przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w 1cm kawałki dymkę i szparagi, smaż przez 2 minuty.
Na patelnię dodaj przygotowany sos i groszek, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do czas aż szparagi będą miękkie ( około 5 minut ).
Dodaj makaron, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny, zmieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis bierze udział w akcji : Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu.
Coś podobnego wczoraj jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
http://deserynadepresje.blogspot.com/