20 czerwca 2013

Penne Boscaiola ze szparagami.

Cudowny makaron w iście włoskim stylu. Do tego letni dodatek - szparagi :) 
Jak to często u mnie bywa obiad szybki i prosty !


Składniki :

* 150  g  makaronu  penne, 
* 70  ml bulionu  drobiowego, 
* 1 łyżka mąki kukurydzianej, 
* 120  ml śmietany, 
* 70  g  boczku, 
* 120  g  pieczarek, 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 2 dymki, 
* 1/2 pęczka szparagów, 
* 1/2 szklanki  groszku, 
* garść posiekanej  natki pietruszki, 
* 2 łyżki  oliwy, 
* łyżeczka startej  skórki z cytryny, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie :

Makaron ugotuj al dente wg. zaleceń producenta, odcedź. 
W między czasie w misce na gładko zmieszaj mąkę kukurydzianą, bulion i  śmietanę. 
Na dużej  głębokiej  patelni rozgrzej  oliwę, podsmaż na złoto pokrojony  w kawałki boczek, dodaj posiekany  czosnek i  pokrojone w plasterki  pieczarki podsmażaj  przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w 1cm kawałki dymkę i  szparagi, smaż przez 2 minuty. 
Na patelnię dodaj przygotowany  sos i  groszek, zagotuj, zmniejsz ogień i  gotuj do  czas aż szparagi  będą miękkie ( około 5 minut ). 
Dodaj  makaron, posiekaną natkę pietruszki i  skórkę z cytryny, zmieszaj. 
Dopraw do  smaku  solą i  pieprzem. 




Przepis bierze udział w akcji : Nietuzinkowe wykorzystanie makaronu.

2 komentarze:

  1. Coś podobnego wczoraj jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
    http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
    http://deserynadepresje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!