25 czerwca 2013

Orientalnie "glazurowany" kurczak.

Mięciutki kurczak w bardzo aromatycznej glazurze... Lekko słodkiej, ale też pikantnej za sprawą chili i  czosnku. 


Składniki :

* 4 pałki  z kurczaka, 
* 1/2 szklanki  wody, 
* 1/4 szklanki  octu  balsamicznego, 
* 1/4 szklanki sosu  sojowego, 
* 2 łyżeczki  cukru, 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 1 papryczka chili, 

Przygotowanie : 

Papryczkę przetnij  na pół, oczyść z ziaren, czosnek  drobniutko  posiekaj  lub wyciśnij  przez praskę. 
W garnku zmieszaj wszystkie składniki, zagotuj dodaj  kurczaka ( ważne aby  na nóżkach  była skóra), gotuj na małym ogniu 20  minut, w połowie czasu  przewróć na drugą stronę.
Po  20  minutach  zwiększ ogień ( nie przykrywaj ) i  gotuj kolejne 10 -15 często  przewracając kurczaka. Sos się zredukuje pozostawiając kurczaka "oblepionego polewą ". 





1 komentarz:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie !
    wyobrażam sobie ich smak i mmmmm aż mi ślinka cieknie ;)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!