11 czerwca 2013

Pieczone żeberka.

Pieczone żeberka od których mięso samo odchodzi. Wcale nie są pracochłonne a efekt jest pyszny! 

Składniki : 

* 1 kg żeberek, 
* 4 łyżki oliwy, 
* 1 łyżka octu balsamicznego, 
* 3 łyżeczki  słodkiej  papryki, 
* 2 łyżeczki  pikantnej  papryki, 
* 2 łyżki bardzo  drobno posiekanej  natki pietruszki, 
* 1 cebula, 
* 1/2 łyżeczki pieprzu, 
* 1/2 łyżeczki soli, 

Przygotowanie : 

Żeberka umyj, osusz i  pokrój  na kawałki  z jedna lub dwiema kośćmi. 
W dużym naczyniu  żaroodpornym zmieszaj  oliwę z przyprawami i  natką pietruszki, obtocz mięso  w marynacie i  wstaw na noc do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój  na pół plasterki i dodaj  do  mięsa w naczyniu. 
Mięso piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik i zostaw naczynie przez pół godziny w ciepłym piekarniku. 




4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!