17 stycznia 2014

Filety z pstrąga z patelni wg Jamiego / Pan fried trout fillets by Jamie.

Kolejna propozycja na danie z rybą i  kolejny raz pstrąg. Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera " Każdy może gotować ". 
Rybę przygotujesz w max 10 minut :) jest smaczna a szpinak idealnie do niej pasuje ! 

Another idea for fish meal and trout again. The recipe comes from Jamie Oliver's book "Ministry of food."
Prepare fish take you max 10 minutes :) fish is tasty and spinach match perfectly! 



Składniki :                                 ( 2 porcje ) 

* 2 filety z pstrąga, 
* sól, pieprz, 
* oliwa, 
* 1 łyżka masła, 
* kilka garści szpinaku, 
* 1 cytryna, 

Ingredients:                                 (2 servings)

* 2 trout fillets,
* salt, pepper,
* olive oil,
* 1 tbsp butter
* few handfuls spinach,
* 1 lemon,


Przygotowanie : 

Rybę umyj i osusz. Przypraw dobrze solą i pieprzem i skrop oliwą. 
Rozgrzej nieprzywierającą patelnie i ułóż na niej rybę ( skórą do dołu).
Smaż do czasu aż filety będą niemal gotowe ( około 4 minuty ) następnie przewróć na pół minuty.
Zdejmij rybę na talerze, na patelnie wrzuć łyżkę masła i szpinak, przypraw solą i pieprzem,  podsmażaj minutę i dodaj do ryby.
Podawaj z kawałkiem cytryny. 
Gotowe !

Ja dodatkowo ugotowałam ziemniaki. 


Preparation:

Wash and dry fish fillets . Season well with salt and pepper and drizzle with olive oil.
Heat a non-stick frying pan and place the fish on it (skin-side down).
Cook until fish is almost ready ( about 4 minutes ) then flip it for half a minute.
Transfer fish to plates, put tablespoon butter to pan addspinach, season with salt and pepper and sauté a minute and add to the fish.
Serv with piece of lemon. 
Ready!

I also I cooked potatoes.








2 komentarze:

  1. Wszystkie potrawy wygladaja cudnie. Ma się wrażenie, że aż czuc ich zapach. Pozdrawiam, Mama A.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!