9 marca 2013

Pierś z kurczaka w tempurze z sezamem.


Tempura powszechnie znana jako przysmak  z Japonii tak  na prawdę pochodzi  z Portugalii. Japończycy smażą w niej ryby, owoce morza, warzywa a także owoce... 
Absolutnie nie jest  to  dietetyczne, ale bardzo  smaczne ( jak to  zwykle bywa), w dodatku przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
U  mnie dziś kurczak, można swobodnie zastąpić go krewetkami czy  warzywkami :)


Składniki :                                        ( 2 porcje )

* 1 duża pierś z kurczaka, 
* 70 g mąki pszennej, 
* 30 g  mąki  kukurydzianej, 
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki zimnej wody  gazowanej,
* 3 łyżki ziaren prażonego sezamu, 
* oliwa do  smażenia, 
* sól, pieprz


Przygotowanie : 

Pierś umyć, osuszyć, pokroić na długie paski, posolić i popieprzyć.
W małej misce zmieszać obie mąki, jajko, ziarna sezamu, stopniowo dodawać wodę do  uzyskania gładkiego  ciasta, trochę gęstszego niż naleśnikowe. 
Na patelni rozgrzać spora ilość oliwy  do  smażenia.
Przygotowane wcześniej  kawałki kurczaka dokładnie obtoczyć w cieście ( można pomoc sobie długą wykałaczką ) i wrzucać  na rozgrzany tłuszcz. 
Smażyć na rumiano  z obu  stron, około 3 minut z  każdej. 

Smacznego ! 




3 komentarze:

  1. Wygląda doskonale. Z miłą chęcią się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze powiedz mi jak robisz ryż:)? wyglada przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąć nie mam jakieś specjalnej techniki... Spróbuj któregoś z tych przepisów.

    http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2011/10/risotto-z-warzywami.html to niby risotto, ale bardziej wysuszone.

    http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2011/09/wczoraj.html

    Mam nadzieję, że pomogłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!