Tempura powszechnie znana jako przysmak z Japonii tak na prawdę pochodzi z Portugalii. Japończycy smażą w niej ryby, owoce morza, warzywa a także owoce...
Absolutnie nie jest to dietetyczne, ale bardzo smaczne ( jak to zwykle bywa), w dodatku przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
U mnie dziś kurczak, można swobodnie zastąpić go krewetkami czy warzywkami :)
U mnie dziś kurczak, można swobodnie zastąpić go krewetkami czy warzywkami :)
Składniki : ( 2 porcje )
* 1 duża pierś z kurczaka,
* 70 g mąki pszennej,
* 30 g mąki kukurydzianej,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki zimnej wody gazowanej,
* 3 łyżki ziaren prażonego sezamu,
* oliwa do smażenia,
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Pierś umyć, osuszyć, pokroić na długie paski, posolić i popieprzyć.
W małej misce zmieszać obie mąki, jajko, ziarna sezamu, stopniowo dodawać wodę do uzyskania gładkiego ciasta, trochę gęstszego niż naleśnikowe.
W małej misce zmieszać obie mąki, jajko, ziarna sezamu, stopniowo dodawać wodę do uzyskania gładkiego ciasta, trochę gęstszego niż naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać spora ilość oliwy do smażenia.
Przygotowane wcześniej kawałki kurczaka dokładnie obtoczyć w cieście ( można pomoc sobie długą wykałaczką ) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na rumiano z obu stron, około 3 minut z każdej.
Smacznego !
Wygląda doskonale. Z miłą chęcią się skuszę :)
OdpowiedzUsuńProsze powiedz mi jak robisz ryż:)? wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąć nie mam jakieś specjalnej techniki... Spróbuj któregoś z tych przepisów.
OdpowiedzUsuńhttp://jusia-part1.blogspot.co.uk/2011/10/risotto-z-warzywami.html to niby risotto, ale bardziej wysuszone.
http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2011/09/wczoraj.html
Mam nadzieję, że pomogłam :)