Składniki :
* 10 jaj,
* 200 - 250 g wędzonego łososia,
* 2 łyżki śmietany,
* 1 łyżeczka majonezu,
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Jaja ugotuj na twardo w mocno osolonej wodzie, dobrze ostudź, obierz i przekrój na połówki.
Żółtka wyjmij do miski i dobrze rozgnieć widelcem.
Wędzonego łososia pokrój w drobne kawałki i dodaj do żółtek razem ze szczypiorkiem, majonezem ( u mnie jest go mało, gdyż za nim nie przepadam ale spokojnie można zamienić trochę ze śmietaną ) i śmietaną.
Wszystko dobrze wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem ( należy uważać z solą gdyż łosoś może być dość słony ) i znowu wymieszaj.
Połówki jaj napełnij gotowym farszem.
* farszu wychodzi trochę więcej, można go użyć jako smarowidła do kanapek... pysznych kanapek :P
Takie jajka znikają najszybciej:)
OdpowiedzUsuń