6 marca 2013

Karkówka z grilla.

Wczoraj  u  nas zagościła przepiękna pogoda... 18 stopni, słonko  leciutki wietrzyk... Az szkoda było siedzieć w domu! Tak wiec postanowiliśmy urządzić pierwszego  w tym roku  grilla... Była to  wspaniała  decyzja !! 

A oto karkówa z grilla !!! :)


Składniki :                                                   ( na około 8  porcji )

* 1 kg  karkówki, 
* 1/3 szklanki oliwy, 
* 2 łyżki octu  balsamicznego,
* 1/2 łyżeczki pieprzu  czarnego, 
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 
* 2 łyżeczki  papryki  słodkiej, 
* 3 ząbki  czosnku (przeciśnięte przez praskę ), 
* 2 łyżki  natki pietruszki ( posiekanej ), 

Przygotowanie : 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry  grubości  około 1cm.
Wszystkie przyprawy  połączyć  z oliwą.
Mięso  zalać przygotowana marynata, dobrze obtoczyć każdy kawałek, zakryć i  wstawić do  lodówki na minimum 2 godziny ( najlepiej  zostawić tam mięsko  na cała noc - nabierze "mocy" ).
Przed włożeniem karkówy  na grilla, wymieszać z marynatą. 

Grillować około 10  minut  z każdej  strony  nad niezbyt  wielkim żarem. 
Podawać zaraz po przygotowaniu. 



* zdjęcia po upieczeniu  nie zdarzyłam zrobić :P 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!