28 lutego 2013

Makaron po meksykańsku (na 2 sposoby).

Dziś przepis na kolejny szybki obiad tym razem w meksykańskim stylu... 


Składniki :

* 200 g  makaronu ( np. penne), 
* 350 g mięsa mielonego, 
* 1 duża cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 1/2 puszki  kukurydzy, 
* 1/2 puszki  czerwonej  fasoli, 
* 1 puszka pomidorów, 
* 10 - 15 oliwek, 
* pieprz ziołowy, 
* chili w proszku, 
* sól, 
* oliwa do  smażenia, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotować według  zaleceń producenta w osolonej  wodzie, odcedzić. 
Cebulę i  czosnek  posiekać, zeszklić na patelni. 
Dodać mięso, przyprawić i  smażyć około 5 minut. 
Dodać pomidory  wraz z zalewą, odsączoną kukurydze i  fasolę, pokrojone oliwki, wszystko dobrze wymieszać i  smażyć kolejne 5 minut.
Gotowy  sos zmieszać z ugotowanym makaronem.




Makaron można posypać tartym  żółtym serem i  zapiec w piekarniku ( około 15 minut). 



3 komentarze:

  1. Szybkie w przygotowaniu i z pewnością smaczne:) U mnie dziś też rządzi meksyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jutro to zrobię :)
    Akurat mam mielone.
    Może być drobiowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, ale w sumie czemu nie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!