27 lutego 2013

Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym.

Do każdego  czasem przychodzi  taki  gorszy  dzień, gdy  nie chce się nic ani stać w kuchni, ani pichcić ani wymyślać cudownych obiadów. U  mnie zagościł dziś.
Potrzebowałam czegoś szybkiego do zrobienia bez wychodzenia na zakupy (z tego  co  mam w lodowce)... i tak powstało to  danie! 

Na przygotowanie potrzebujecie jedynie 15 minut.

Kurczak  z warzywami  w sosie słodko-kwaśnym.

Składniki : 

* 1 duża pierś z kurczaka, 
* 1/2 zielonej  papryki, 
* 1/2 czerwonej papryki, 
* 1 marchewka, 
* 1/3 szklanki  mrożonego lub świeżego groszku, 
* 1/3 szklanki kukurydzy  z puszki, 
* 2 łyżki  sezamu  prażonego, 
* 2 łyżeczki przyprawy  do  dań chińskich, 
* 2 łyżki  oliwy  do  stir fry, 

Składniki  na sos :


* 1/3 szklanki  octu  ryżowego,
* 4 łyżki brązowego  cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu  sojowego,
* 2 łyżeczki  skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki  wody,

Przygotowanie : 


W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.


Pierś z kruczka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski posypać przyprawa do  dań chińskich.
Papryki umyć i  pokroić w skośne paseczki.
Marchewkę obrać, pod skosem pokroić w cieniutkie plasterki.
W woku  lub dużej  patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawionego  kruczka i  podsmażyć z każdej  strony. 

Gdy  kurczak  nie będzie różowy  dodać marchewkę i papryki -  smażyć około 5 minut.
Następnie dodać kukurydz
ę, groszek i  sezam.
Wszystko  zalać przygotowanym sosem i  zagotować.

Podawać z ryżem zaraz po przygotowaniu. 






1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!