Potrzebowałam czegoś szybkiego do zrobienia bez wychodzenia na zakupy (z tego co mam w lodowce)... i tak powstało to danie!
Na przygotowanie potrzebujecie jedynie 15 minut.
Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym.
Składniki :
* 1 duża pierś z kurczaka,
* 1/2 zielonej papryki,
* 1/2 czerwonej papryki,
* 1 marchewka,
* 1/3 szklanki mrożonego lub świeżego groszku,
* 1/3 szklanki kukurydzy z puszki,
* 2 łyżki sezamu prażonego,
* 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich,
* 2 łyżki oliwy do stir fry,
Składniki na sos :
* 1/3 szklanki octu ryżowego,
* 4 łyżki brązowego cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu sojowego,
* 2 łyżeczki skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki wody,
Przygotowanie :
W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.
Pierś z kruczka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski posypać przyprawa do dań chińskich.
Papryki umyć i pokroić w skośne paseczki.
Marchewkę obrać, pod skosem pokroić w cieniutkie plasterki.
W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawionego kruczka i podsmażyć z każdej strony.
Gdy kurczak nie będzie różowy dodać marchewkę i papryki - smażyć około 5 minut.
Następnie dodać kukurydzę, groszek i sezam.
Wszystko zalać przygotowanym sosem i zagotować.
Podawać z ryżem zaraz po przygotowaniu.
pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuń