26 lutego 2013

Wątróbka w sosie śmietanowym.

Wątróbka w sosie śmietanowym .. przepis ten powstał w mojej  głowie całkiem przypadkiem ( zapomniałam kupić cebuli ). 
Wyszło  pysznie ! 


Składniki :

* 400 g  wątróbki  drobiowej, 
* 1/2 szklanki  mąki, 
* oliwa do  smażenia, 
* 4 łyżki  śmietany 18 %, 
* 4 łyżki  posiekanego  kopru, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Wątróbkę umyć, oczyścić z żyłek  i  błonek, obtoczyć w mące.
Kawałki  podsmażyć na rozgrzanej  oliwie z każdej strony  na rumiany  kolor. 

Przełożyć do  garnka, zalać wodą tak  aby  zakrywała mięso.
Pogotować około  5 minut, dodać śmietanę i koper, zagotować.
Doprawić do  smaku solą i  pieprzem. 







2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wątróbkę, ale zwykle jadam ją w klasycznej postaci - smażoną z cebulką. W sosie z koperkiem też musi być niezła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też najczęściej jest w takiej właśnie wersji... :)

      http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2012/07/duszona-watrobka-drobiowa.html

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!